Knedle sa šljivama su inače poznata slastica koja se tradicionalno radi sa šljivama, ali ovaj put imamo drugačiju verziju.
U ovom receptu donosimo vam nekoliko twistova, a prvi je taj što se ove knedle rade s brašnom bez glutena. Drugo, šljive se pune s prefinim i bogatim maslacem od 100 % badema od Annapurna brenda. I upravo on daje jednu novu dimenziju i dubinu ovom standardnom jelu, donoseći novu paletu okusa.
Bez obzira što se smjesa radi s bezglutenskim brašnom, Martina Đođo s IG profila cookie.djo koja je radila ovaj recept u suradnji Annapurna brendom veganskih proizvoda, kaže kako se baš lijepo dalo raditi s tijestom i jako je zadovoljna kako su ispale.
Annapurna je jedan od prvih brendova u Hrvatskoj koji su počeli s proizvodnjom tofua, da bi danas u svom portfoliju imali mnoštvo proizvoda od tofua, seitana i tempeha, bogati izbor omiljenih maslaca od 100 % orašastih plodova te razne ready-to-eat proizvode poput vege burgera, tofu medaljona, vege hrenovki ili kobasice te mnogih drugih proizvoda.
Hrvatska obiteljska tvrtka koja se iz ljubavi prema veganstvu i kvaliteti namirnica održala više od 20 godina na tržištu na kojem se sve više populariziraju veganski proizvodi, dokaz je da trud, vjera u misiju i rad zaista donose rezultate. A prepoznali su to i mnogobrojni gastro blogeri koji su prijatelji brenda i koriste Annapurnine namirnice, pa ćemo ih imati prilike upoznati kroz daljnja druženja u raznim verzijama slatkih i slanih jela.
GF KNEDLE SA ŠLJIVAMA I MASLACEM OD BADEMA
Sastojci:
- 500 g krumpira (oguljena masa)
- 80 g brašna (koristila sam gluten free mix)
- prstohvat soli
- prstohvat sode bikarbone
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica javorovog sirupa
- 2 žlice veganskog jogurta
- šljive (8-10 kom)
- maslac od badema @annapurna.hr
Postupak:
Krumpire narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi. Pustiti da se ohlade. Usitniti vilicom ili spravicom za pravljenje pire krumpira tzv. temfalicom. Nemojte koristiti štapni mikser jer on napravi kremu, a to nam ne odgovara.
Šljivama maknuti košticu pa ih napuniti maslacem od badema.
U usitnjeni krumpir dodati brašno, sodu, ulje, javorov sirup i jogurt. Zamijesiti tijesto. Uzeti šaku tijesta, napraviti kuglicu, spljoštiti je, staviti napunjenu šljivu u sredinu pa tijestom obgrliti šljivu i valjati među dlanovima da nastane lijepa loptica. Ponavljati dok se sve ne potroši.
U velikom loncu zagrijati vodu s malo soli do ključanja. Zatim smanjiti na laganu vatru i ubaciti knedle (najbolje u dvije ture). Kuhati 15-ak minuta odnosno dok ne isplivaju.
Ove GF knedle možete poslužiti i tradicionalno s (veganskim) vrhnjem, prezlama ili posute smeđim šećerom i cimetom (kao što je na slici).
Uživajte!
Moglo bi vas zanimati i: Jeste li već probali veganske ćevape?
Tekst: PR
Foto: PR