Malo što je toliko opuštajuće kao druženje s dragim ljudima uz čašu vina i slasne zalogaje. Jedan od najpopularnijih izbora za “finger food” svakako su slasni brusketi. Tijekom ljetnih dana, kada uživamo u sezoni rajčica, doista bi bilo šteta vikend pred nama ne začiniti dobrim, starim brusketima. Iako postoji mnoštvo različitih verzija istih, nekako se uvijek vraćamo onoj klasičnoj, s rajčicama, češnjakom i sirom (najčešće mozzarella ili ricotta).
Vi naravno možete dodati dodatke po svojim željama, ali sve počinje naravno od baze koju smo u nastavku podijelili s vama.
Osnovni recept za bruskete
Sastojci:
1 baguette
6 po mogućnosti domaćih rajčica
1 češnjak
1/2 luk
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice aceto balsamica
1/3 šalice svježeg bosiljka
1/2 žlice origana
150 g ricotta sira
sol i papar
Priprema:
Pripremite mješavinu za nadjev.
U zdjeli pomiješajte sitno nasjeckani luk, nasjeckane rajčice (ocijedite sok koji pusti), aceto balsamico, maslinovo ulje i nasjeckani bosiljak. Začinite solju, paprom i origanom.
U tavi zagrijte malo maslinovog ulja i na tavu (ili roštilj) stavite baguette ili ploške kruha. Začinite solju i paprom, te dodajte malo maslinovog ulja.
Pecite s obje strane dok ne porumene. Zatim bruskete natrljajte oguljenim češnjakom i namažite ricotta sirom (po želji).
Na svaki komad dodajte pripremljenu smjesu od rajčica.
Prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i nasjeckanim listićima svježeg bosiljka.
Dobar tek!
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: cookhomey.com
Moglo bi vas zanimati i: Parmigiana – ovo jelo s patlidžanima i mozzarellom jednostavno obožavamo