Ovi začini su nezaobilazni mirisi svakog Božića + recept za kuhani gin

by Anđela Sabranović

Ništa nas ne može vratiti u neki trenutak poput mirisa. Pri samom spomenu anisa, klinčića i cimeta vidimo blagdansko vrijeme, druženje s dragim ljudima, pripremu kuhanog vina, slastica i doslovno smo u trenutku nekako sretniji i ispunjeniji, posebno kada se sjetimo da je to najljepše vrijeme godine upravo pred nama.

U nastavku smo izdvojili neke dobrobiti koje ova tri začina imaju za naše zdravlje.

Anis

Anis je poznat po svojim aromatičnim začinskim i ljekovitim svojstvima.
Bogat je vitaminima A i C, ali i željezom, kalijem, magnezijem, cinkom. Posebno je poznato ulje anisa koje potiče isklašljavanje, smanjuje grčeve i nadutost, djeluje protuupalno, te poboljšava probavu… Posebno je dobar za dojilje jer potiče izlučivanje mlijeka, a djeluje i umirujuće na bebu.

Klinčići

Iako su maleni, klinčići su izuzetno moćni saveznici u borbi protiv različitih bolesti. Naime, sadrže mnoštvo minerala i vitamina te djeluje antibakterijski toliko snažno da u nekim zemljama stomatolozi njegovo ulje koriste za dezinfekciju zuba prije operacije. Djeluje protiv bakterija u probavnom traktu. Učinkovit je protiv gljivica, a odlično utječe i na probavu i imunitet. Istraživanja su pokazala da je klinčić jedan od najzdravijih začina na svijetu, a zanimljivo je i to da je u laboratoriju dokazano kako ubija stanice raka dojke.

Cimet

Cimet je mnogima omiljeni začin i podsjeća nas na sve lijepo. Mi najprije pomislimo na bakinu pitu od jabuka. Iako cimet vežemo za neke posebnije prigode, bilo bi ga odlično koristiti i u svakodnevici jer ima brojna ljekovita svojstva.
Naime, cimet je odličan za probavu te bi bilo odlično steći naviku da ga svako jutro pijete s toplom vodom. Dokazano pospješuje i rad srca i krvnih žila. Osim toga podiže energiju, smanjuje kašalj, regulira krvni tlak…

RECEPT ZA KUHANI GIN

Dosadašnjih godina smo uvijek pravili kuhano vino, ali ove svakako želimo probati kuhani gin. Pronašli smo recept koji je jako jednostavan, a sigurni smo i jako ukusan. Uživajte i živjeli!

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Patricia Baradić (@patriciabaradic)

SASTOJCI

  • 50 ml Gina
  • 400 ml soka od jabuke
  • cimet, klinčić i ostali začini po želji
  • žlica meda

PRIPREMA

Sok od jabuke skupa sa začinima i medom stavite kuhati na laganu vatru. Kada sok zakuha dodajte gin i ulijte u čaše.

*mjere su za 2 čaše pića

Moglo bi vas zanimati: Kako dekorirati blagdanski stol?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: istockphoto

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!