Ovo je najbolji recept za pesto koji će vam ikada trebati

by Anđela Sabranović

Vrućine vladaju ovih dana i stvarno nije vrijeme pogodno za dugo pripremanje hrane. Brzi, lagani i hranjivi recepti sve su što nam je potrebno zadnih dana. Naučite kako napraviti (pre)ukusan pesto od samo 5 sastojaka! Prilagodite ga svom ukusu i umiješajte u netom prije kuhanu tjesteninu, upotrijebite za umakanje ili pak napravite pesto pizzu – na vama je da odaberete! Osim što je jednostavan za napraviti i da što ga možete koristiti uz različita jela također ga možete i zamrznuti! 

Ako postoji jedan recept koji treba držati u pričuvi, ovaj jednostavni veganski pesto je taj recept! Ovaj smo pronašli na bloguu Nora Cooks. Ljeto je period kada imate na raspolaganju svježi bosiljak, pa zašto ga onda ne iskoristiti?
Pesto nije samo idealan umak za tjesteninu, pizze ili za serviranje uz pečeno povrće, nego ga također možete jesti i sa jelima pripremljenim od primjerice krumpira ili tikvica. Sve što vam treba je tek pet jednostavnih sastojaka!

Ova verzija pesta izrađena je bez mliječnih proizvoda i čak tradicionalnih pinjola. Ovaj recept možete i zamrznuti tako da ga možete pripremiti unaprijed za svoju tjednu pripremu obroka i koristiti u svim onim jelima gdje vam je potreban. Mogućnosti je bezbroj, a mi jednostavno znamo da će ovo biti vaš novi omiljeni recept za pesto!

Kako se priprema pesto po ovom receptu?

Recept je stvarno jednostavan. U blender dodajte sve  sastojke naveden u nastavku te ih prelijte s vodom i maslinovim uljem. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta, a ukoliko vam se ne sviđa gustoća, dodajte po potrebi vode.


Sastojci:

  • 3/4 šalice sirovih indijskih oraščića ili pinjola, oraha, sjemenki suncokreta
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 šalice svježeg bosiljka
  • 4 žlice kvasca
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 1/2 male žlice soli
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1/4 šalice vode, a ako že biti potrebe dodajte vode još za vrijeme pripreme


Priprema:

U blender dodajte indijske oraščiće, češnjak, bosiljak, kvasac, limunov sok, sol, maslinovo ulje (ako ga koristite) i 1/4 šalice vode. Miješajte dok ne postane glatko, po potrebi dodajte još vode ako ne želite da bude gusto. Ako ne koristite ulje, vjerojatno će vam trebati još vode.


Ako poslužujete s tjesteninom, skuhajte ju u skladu s uputama na pakiranju, a zatim prelijte pestom, dodajući po potrebi još vode ili maslinovog ulja dok dobro ne prekrije rezance. Pesto možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Dobar tek!

Moglo bi vas zanimati: Muči vas nadutost u trbuhu? Evo kako je se riješiti!

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Nora Cooks

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!