Tina Uglješić je nakon 20 godina, radeći na visokim menadžerskim pozicijama na tržištu kapitala, stresne i jako odgovorne poslove, rekla da je dosta. Pokrenula je svoju firmu i danas, preko bloga zelenarium.com educira i motivira ljude o važnosti promjene prehrane. Mi smo njenim sirovim delicijama ostali oduševljeni.
-Sve je krenulo s jednom najobičnijom posjetom gradskoj knjižnici. Išla sam posuditi beletristiku za godišnji jer sam se spremala na more. U mojim rukama se našla knjiga od Victorije Boutenko “U 12 koraka do sirove hrane”. Pročitala sam je u dva dana i odmah počela miksati zelene smoothije na najjeftinijem mogućem blenderu, jedinog kojeg sam našla u ponudi lokalnog dućana na otoku. To je bilo prije osam godina, imala sam tada 39 – počinje priču Tina Uglješić koju odmah pitamo koji je bio motiv da baš uzme u ruku tu knjigu i promijeni stil života i prehrambene navike.
-Bila je to kombinacija znatiželje i straha. Znatiželja – zato što je autorica u knjizi naznačila da je u samo tjedan dana jedenja isključivo sirove hrane, u njenoj četvoročlanoj obitelji, kod svih došlo do značajnih promjena. Nestale su alergije, ublažili su se simptomi dijabetesa kod djece i još dvije ozbiljne bolesti koju su ona i njen muž imali. Pomislila sam: ‘To je nemoguće! Moram se sama uvjeriti.’ S druge strane, bio je razlog i strah jer mi je mama jako mlada umrla od infarkta, tata je preživio dva, a ja sam već šest godina imala visoki kolesterol. Ujedno sam imala i sve neuredniji i menstrualni ciklus. Opet napominjem, bilo mi je tek 39 godina – priča Tina Uglješić koja kaže da je do tada bila klasična osoba po pitanju prehrane. Jela je sve iako je tijekom studiranja pet godina bila vegetarijanka.
-Razlog nije bio ni zdravstveni ni ekološki ni etički. Ne znam ni sama koji je točno bio razlog. Vjerojatno samo odluka. Nakon toga, vratila sam se klasičnom ‘svejedskom’ stilu prehrane – kaže Tina.
I na poslovnom planu išlo je sve po ‘špagi”. Odmah nakon završenog ekonomskog fakulteta se zaposlila i 20 godina provela na menadžerskim pozicijama, na tržištu kapitala, radeći stresne i jako odgovorne poslove. Hrana joj nikada nije bila profesija.
Ali knjiga o sirovojedstvu koju je tog ljeta imala u rukama, sve više i intenzivnije ulazila je u njezin život.
-Četiri godine sam paralelno radila svoj redovni menadžerski posao, a nakon radnog vremena pisala recepte, objavljivala, pokrenula svoj blog, radila radionice pripreme sirove hrane, odgovarala na komentare, upite. Paralelno sam počela s radom na sebi, primjenjivati tehnike All Level Healing škole, proučavati uzročno-posljedične veze stresa i bolesti. Na taj način sam sve više sazrijevala za odluku da ostavim stresan posao i počnem raditi ono što volim i ono što vidim kao svoju životnu misiju. Jedan dan se to i dogodilo. I nikada nisam požalila. Niti sekunde. Pokrenula sam svoju firmu i ozbiljno krenula u edukaciju i motivaciju ljudi za promjenu prehrane preko mog bloga zelenarium.com – govori Tina.
Kako je trebalo vremena da potpuno prekine sa prijašnjim načinom života, tako je i njen prelazak na sirovojedstvo išao postepeno.
-Ne sjećam se točno kojim redoslijedom je to išlo, ali otprilike odmah nakon pročitane knjige sam prestala jesti šećer i mliječne proizvode, osim povremeno sira. Par godina mi je trebalo da se riješim kruha i mesa, a onda i pekarskih proizvoda. I danas isti put savjetujem ostalima – treba ići postepeno. Jedino se na taj način usađuje dugotrajna i kvalitetna promjena stila života. Sve ostalo ljudima predstavlja preveliki stres i daje onaj poznati yoyo efekt, kao i dijete. Ovo je stil života, a ne samo način prehrane – govori nam Tina koja svoju obitelj nikada nije tjerala na sirovojedstvo.
-Obitelj je prihvatila moju odluku, ponajviše zato što sam im objasnila razloge zašto sam se za to odlučila, ali i zato što nisam zadirala u njihove izbore. Oni su i dalje svejedi, ali pokazuju sve veću tendenciju i želju da promijene prehranu. Već su je uvelike korigirali, tako da godinama u kuhinji nemamo rafinirani šećer, kravlje mlijeko, a i meso je rijetko na jelovniku – govori Tina koja gotovo da ne može nabrojati sve pozitivne promjene koje su se desile u njenom životu i zdravlju.
-Moj problematičan kolesterol se potpuno normalizirao, menstrualni ciklus također, a kao bonus sam dobila i nevjerojatnu pokretačku energiju i fizičku i psihičku, kao i ogromnu mentalnu bistrinu. Često volim reći da sam počela živjeti novi život u ovom životu – govori.
Tina nije stala samo na promjeni prehrane. Danas je trener osobnog rasta i razvoja, podučava mentalne tehnike koje su i njoj samoj preokrenule život nabolje.
-Mentalna higijena je, prema mom mišljenju, važna koliko i hrana. Kad jednom otkrijete moć misli i koliko smo sposobni kreirati ne samo svoj dan, nego i svoj život, mentalna higijena vam postane dio svakodnevnice. Bez nje više ne možete. Većinu života sam mislila da ne možemo utjecati na ono što nam se događa, ali sretna sam da sam uvidjela da je potpuno suprotno. Uz to, mentalna higijena nam pomaže da smanjimo stres, imamo bolji fokus, kreativniji smo, više zahvalni i sretni, organiziraniji, privlačniji, mladolikiji i vitalniji – kaže Tina.
U početku je, kaže, o sirovoj hranio najviše učila od Amerikanaca – Youtubera, jer u to vrijeme nije imala od koga s našeg podneblja. No, uskoro je otkrila da i kod nas ima puno ljudi koji uživaju u blagodatima sirove hrane i počela ih je uključivati u poslovne projekte.
Sada drži radionice izrade sirove hrane, ali i online izazove.
-Kroz izazove uključujem jako puno ljudi jer je motivacija grupe veliki mentalni plus. Isto tako, online pristup omogućava da se u radionice uključe ljudi diljem Hrvatske, ali i šire. Trudim se raditi na tome da sve više ljudi sazna za blagodati i moć prehrane, u projekte uključujem i ostale kolege blogere, nutricioniste, te zajedno širimo svijest i znanje o zdravoj prehrani – kaže.
Koji su joj dalje planovi, ciljevi, pitamo je…
-Trenutno tražim način da objedinim svoje znanje o sirovoj prehrani i svoje znanje o radu na sebi i cjelovito ih prenesem dalje. Cilj mi je pomoći ljudima da ostvare ono što sam i ja: bolji, kvalitetniji život i najbolju verziju sebe. Jer, ako sam uspjela ja, zašto ne biste i vi – zaključuje Tina.
Tina vam za ove blagdanske dane preporuča:
Rižine rolice s umakom od kikiriki maslaca
Tekst: M. M.
Foto: privatna arhiva