Svaki organ u našem tijelu ima neizmjernu vrijednost, ali mozak ipak upravlja funkcijama svih ostalih organa te je posebno važno pomoći mu da radi na najbolji način. Ono što svatko od nas može učiniti kako bi pomogao svom mozgu da funkcionira na najbolji mogući način jeste to da unosi namirnice koje će mu doista goditi.
S druge strane, neke namirnice negativno utječu na našu memoriju, raspoloženje te povećavaju rizik od demencije.
Srećom, možete se zaštititi reduciranjem unosa tih štetnih namirnica. U nastavku smo izdvojili njih 5 kod kojih je uočen najizraženiji negativni utjecaj na mozak.
Sva pića sa šećerom
Znamo kako pića sa šećerom nisu zdrava te kako njihova redovita konzumacija povećava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, no jeste li znali da čine veliku štetu i vašem mozgu?
Visoke razine šećera u krvi, povećavaju rizik od demencije. Studije na životinjama pokazale su da visok unos fruktoze može dovesti do inzulinske rezistencije u mozgu, kao i do smanjenja moždane funkcije, pamćenja, učenja i formiranja moždanih neurona
Drugo istraživanje pokazalo je da su štakori hranjeni hranom bogatom fruktozom dobili više na težini, a uz to i veći rizik od metaboličkih poremećaja i oštećenja pamćenja.
Iako su potrebna daljnja istraživanja na ljudima, rezultati sugeriraju da visok unos fruktoze iz slatkih pića može imati dodatne negativne učinke na mozak. Neke od alternativa ovakvim pićima su nezaslađeni čajevi te sokovi na bazi povrća.
Rafinirani ugljikohidrati
Rafinirani ugljikohidrati uključuju šećere i visoko prerađene žitarice, poput bijelog brašna.
Ove vrste ugljikohidrata općenito imaju visok glikemijski indeks (GI). To znači da ih vaše tijelo brzo probavlja, uzrokujući skok razine šećera u krvi i inzulina. Također, kada se jedu u većim količinama, ove namirnice često imaju visoko glikemijsko opterećenje (GL). GL se odnosi na to koliko hrana podiže razinu šećera u krvi, na temelju veličine porcije.
Utvrđeno je da hrana s visokim GI i visokim GL oštećuje rad mozga. Istraživanja su pokazala da samo jedan obrok s visokim glikemijskim opterećenjem može oslabiti pamćenje i kod djece i kod odraslih.
Hrana s visokim udjelom trans masti
Trans masti su vrsta nezasićenih masti koje mogu imati štetan učinak na zdravlje mozga.
Iako se trans masti prirodno nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla poput mesa i mliječnih proizvoda, one nas ne trebaju zabrinjavati. Problem su industrijski proizvedene trans masti. Ove umjetne trans masti mogu se pronaći u margarinu, glazurama, grickalicama, gotovim kolačima i unaprijed zapakiranim keksima.
Studije su otkrile da kada ljudi konzumiraju veće količine trans masti, imaju veći rizik od Alzheimerove bolesti, slabijeg pamćenja te od znatno lošijeg pamćenja.
Visoko prerađena hrana
Visoko prerađena hrana obično ima visok sadržaj šećera, dodanih masti i soli. Oni uključuju namirnice kao što su čips, slatkiši, instant rezanci, kokice za mikrovalnu pećnicu, umaci iz trgovine i gotova jela.
Ova je hrana obično bogata kalorijama i siromašna drugim nutrijentima. To su upravo one vrste hrane koje uzrokuju debljanje, što može imati negativan učinak na zdravlje vašeg mozga. Procesirana hrana doprinosi višku masnoće oko organa, što je povezano narušavanjem funkcija mozga kao što su pamćenje i učenje.
Aspartam
Aspartam je umjetno sladilo koje se koristi u mnogim proizvodima bez šećera.
Ljudi ga često odlučuju koristiti kada pokušavaju izgubiti težinu ili izbjegavati šećer ako imaju dijabetes. Također se nalazi u mnogim komercijalnim proizvodima koji nisu posebno namijenjeni osobama s dijabetesom. Mnogi znanstvenici sugeriraju kako aspartam može imati negativne učinke na učenje i emocije, što je uočeno kod njegove prekomjerne konzumacije.
Sve navedene namirnice zasigurno nije jednostavno izbaciti iz prehrane odmah, ali čak i one najmanje promjene mogu imati učinak na vaš mozak.
Moglo bi vas zanimati i: Kad je spora ili loša probava u pitanju, ove namirnice doista pomažu
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: iStockphoto