Panna Cotta je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih talijanskih deserata. Osim što je jednostavan za pripremu, jako je lagan te je idealan čak i za one dane kada smo imali posebno obilan ručak.
Ono što ga čini posebnim jeste bogata aroma vanilije koja se tako dobro slaže u kiselkasti okus šumskog voća. Netko Panna Cottu pravi i s jagodama, višnjama, pa čak i s kruškama, ali mnogima se ipak najviše sviđa varijanta uz šumsko voće zbog zanimljivog kontrasta okusa.
U nastavku vas očekuje jednostavni i brzi recept.
Panna Cotta sa šumskim voćem
Sastojci za Panna Cottu
- 6 g želatine u listovima
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 50 g šećera
Otopite želatinu u hladnoj vodi.
Zagrijte slatko vrhnje s mlijekom, šećerom i jezgrom vanilije te ostavite na laganoj vatri dok ne proključa.
Maknite s vatre i pomiješajte sa želatinom.
Miješajte dok se ne otopi.
Procijedite smjesu kroz fino sito u zdjelu, koja je potopljena u drugu punu hladne vode.
Miješajte dok se pana cotta ne ohladi.
Rasporedite smjesu u male posude u hladnjak na najmanje tri sata.
Kad je ohlađena i spremna za posluživanje pripremite preljev.
Sastojci za preljev
- 200 g šumskog voća
- 3 žlice smeđeg šećera
- sok od pola limuna
Jednostavno kratko zagrijte voće sa šećerom i limunom dok ne dobijete gustu smjesu, zatim rashladite i rasporedite preko Panna Cotte.
Uživajte!
Moglo bi vas zanimati i: Pesto senviči s tikvicama i mozzarellom od kojih rastu zazubice
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: https://www.pizzacappuccino.com/