726
Statistike u Hrvatskoj upućuju na to da se u prosjeku godišnje po glavi stanovnika baci 71 kg hrane.
Stoga vam donosimo recept za ukusni pesto od brokule u kojem svaki komadić povrća, pa i stabljiku, možete iskoristiti, umjesto baciti. I upravo na ovaj način učinili ste puno za okoliš, ali i za sebe.
Sezonske namirnice slabo poznajemo, a svakim konzumiranjem sezonskog voća i povrća, čuvamo okoliš i dajemo našem tijelo ono što mu je potrebno.
Pesto od brokule
Vrijeme potrebno za pripremu, okvirno 10 minuta, a za kuhanje 20 minuta.
Porcija za 2-4 osobe
Potrebni sastojci:
- 1 stabljika brokule (zajedno s listovima)
- 25 g badema
- 15 g sjemenki buče
- 30/40 ml maslinovog ulja
- ½ limuna (za iscijediti)
- Sol
- Papar
- Voda
Priprema:
- Dobro operite brokulu
- Izrežite stabljiku brokule na tanje kolute.
- U slanoj vodi prokuhajte (4-5 minuta) izrezane kolute stabljike brokule zajedno s njezinim listovima. NAPOMENA: Nakon kuhanja vodu sačuvajte ukoliko želite skuhati tjesteninu uz koju ćete jesti pripremljeni pesto
- Procijedite skuhanu brokulu, ohladite par minuta i stavite u blender ili posudu u kojoj ćete to umutiti štapnim mikserom zajedno s bademima i sjemenkama buče. Dodajte ulje, sol, papar i po želji papriku i na kraju dodajte malo vode, toliko da skoro pokrije sastojke.
- Miksajte sve dok ne postignete kremastu smjesu, promiješajte i spremite u staklenku u koju ćete na vrh smjese staviti maslinovo ulje i spremiti u hladnjak.
- Ako želite konzumirati odmah, skuhajte tjesteninu, kada bude skuhana pomiješajte s vašim pestom od brokule.
Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.
Foto: Pexels