Mliječni napici mogu biti izuzetno učinkoviti u rashlađivanju tijela tijekom ljeta zahvaljujući svojoj hidratantnoj moći, nutritivnoj vrijednosti i sposobnosti da umire tijelo. Lagani su za konzumiranje i probavu, a naravno bogati svim potrebnim proteinima. Danas na tržištu postoje u ponudi linije mliječnih proizvoda iz kojih je odstranjena laktoza, pa ih mogu konzumirati svi koji se alergični na to.
Ako su mliječne namirnice obrađene procesom fermentacije, poput jogurta i kefira koji sadrže bakterije koje djelomično razgrađuju laktozu, to ih također čini podnošljivijima za osobe s intolerancijom na laktozu.
Mliječni napici također sadrže elektrolite poput kalcija, kalija i natrija pa pomažu u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu te su ključni za hidrataciju organizma. Gubitak elektrolita kroz znojenje može rezultirati slabošću organizma stoga s ovi napici i vrijedno podizači energije te regulacije tjelesne temperature.
-
LASSI
Lassi je poznati napitak za rashlađivanje tijela po drevnoj indijskoj recepturi. Osnovni sastojak ovog napitka je jogurt, odličan fermentirani izvor korisnih bakterija koje nas mogu zaštititi od brojnih neželjenih ljetnih infekcija. Uz to osvježava i hladi. Redovitim konzumiranjem jogurta poboljšava se ravnoteža crijevne mikroflore. Zato ga je najbolje uzimati poslije jela ili kasno poslijepodne. Ako se pitate koja je razlika između jogurta i lassi napitka, odgovor leži u lakšoj probavljivosti.
Lassi napitak napravit ćete tako što pjenjačom miješate svjež i hladan jogurt dok ne postane kremast. Dodajte isto toliko vode, a po želji možete dodati i malo meda za zaslađivanje. Da biste povećali hranjive vrijednosti, možete dodati i prstohvat šafrana ili kardamoma. Ovo piće je jako dobro za hlađenje tijela, bogato je vitaminima, pogotovo vitaminom B12. Za slanu verziju ovog osvježavajućeg napitka možete umjesto meda dodati prstohvat soli u kombinaciji sa začinima kao što su mljeveni đumbir, kumin, korijander.
THANDAI – HLADNO MLIJEKO SA ZAČINIMA
Drugi osvježavajući mliječni napitak poznat kao Thandai napitak je hladno mlijeko u kombinaciji sa začinima. U Indiji je Thandai jedno od popularnijih napitaka tijekom ljeta, a posebno za vrijeme proljetnog festival boja (Holi).
Priprema se tako da se kratko zagrije mlijeko sa začinima kako bi otpustili aromu, nakon čega se stavlja na hlađenje. Začine koje možete koristiti, a koji prema ajurvedi imaju rashlađujući efekt su komorač, šafran, kardamon, papar. Smjesu možete po želji zasladiti, najbolje s agavinim sirupom, brezinim šećerom ili nekim sličnim prirodnim zaslađivačem. Napitku na kraju dodate pola šalice mljevenih badema koje ste prethodno izmiskali i umiješali sa malo mlijeka.
-
SIRUTKA
Zbog svojeg osvježavajućeg okusa i nutrijenata koje sadrži sirutka se preporučuje konzumirati u ljetnim mjesecima kad je potrebno piti puno tekućine, jer osim što ćete ugasiti žeđ, obogatit ćete tijelo potrebnim vitaminima i proteinima bez unošenja teške hrane. Sirutka je u izvornom obliku tekućina koja sadrži manje od 1 % bjelančevina i preko 93 % vode. Nastaje prilikom proizvodnje sira nakon što se mlijeko zgruša. Sirutka je proizvod u kojemu čak 70 % suhe tvari čini laktoza, proteini, mineralne tvari, glukoza i aminošećeri. Proteini koji se nalaze u sirutki su hranjivo najvrjedniji te povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit. Radi toga je idealna za konzumiranje u ljetnim danima jer rashlađuje i čini nas sitima. Također obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo i daje energiju. Preporuča se osobama oboljelim od hipertenzije, šećerne bolesti, a naročito kod snižavanja kolesterola u krvi. Kod starih naroda je poznata kao odličan prirodni lijek za sve bolesti vezane uz jetru.
-
BUTTERMILK ili MLAĆENICA
Buttermilk, odnosno mlaćenica je tekućina koja ostaje u procesu dobivanja maslaca tzv. „mlaćenja“ maslaca, pa otuda i dolazi riječ – mlaćenica. Okus mlaćenice podsjeća na jogurt, dok je gustoća mlaćenice nešto manja nego kod kiselog vrhnja. Mlaćenica se danas može kupiti kao gotov proizvod od proizvođača mliječnih proizvoda, ali ju možete napraviti i sami. U mlijeko (cca 250 ml) stavite jednu žlicu limunovog soka ili alkoholnog octa, promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon što je smjesa odstajala, mlaćenicu promiješajte i spremna je za korištenje. Ovaj napitak se najčešće poslužuje uz glavno jelo jer osim što pomaže probavi, odlično rashlađuje tijelo.
-
KEFIR
Možda najpopularniji fermentirani mliječni proizvod je kefir, pogotovo jer ga mogu koristiti i svi koji su intolerantni na laktozu. Kefir je slične strukture kao jogurt, no ono što ovaj mliječni proizvod čini različitim od ostalih je što stvara potpuno nove korisne bakterije u našoj crijevnoj flori, povećava broj i raznovrsnost već postojećih dobrih bakterija u probavnom sustavu, uništava loše bakterije i gljivice i ustvari je odličan pomagač kod svih želučanih problema. Djeluje kao prirodni antibiotik, jača imunitet i poboljšava mentalne funkcije, regulira razinu šećera i kolesterola u krvi, normalizira metabolizam, a poboljšava raspoloženje i potiče proizvodnju serotonina. Taj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica. One se pomiješaju sa svježim mlijekom te ostave 24 sata da fermentiraju čime se dobiva ukusan gusti napitak.
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Unsplash