Vjerujemo kako većini ljudi grašak ne zvuči kao atraktivna namirnica, ali ako malo zagrebete ispod površine i date mašti na volju, vjerujte da ćete naići na rapsodiju dobrog okusa koji ćete poželjeti češće koristiti u svojim kulinarskim pothvatima.
Osim ukusne note, grašak nudi mnoštvo bogatih nutrijenata koji imaju brojne benefite za zdravlje, ima nizak broj kalorija i brz je za spravljanje. Ova jednostavna mahunarka jedan je od najboljih izvora vlakana i proteina biljnog podrijetla, zbog čega će učiniti da brzo zaboravite na glad. Vrlo ga je lako kombinirati s ostalim jelima, pa tako od njega možete napraviti obično zdravo varivo, skuhati ga i pojesti kao prilog nekom mesu ili ribi, a mi vam donosimo još nekoliko atraktivnih ideja koje nećete htjeti zaobići ni u vlastitoj kuhinji.
Namaz od graška
S obzirom da je grašak vrlo zahvalna namirnica za kuhanje i kombiniranje s ostalom hranom, a nutritivno vrlo bogata i zdrava, savršen je odabir ne samo za ručak ili večeru. Predlažemo da napravite homemade namaz u kojem možete uživati uz svaki obrok. Ukoliko vam avokado teško sjeda na želudac, pokušajte napraviti zdravi namaz od graška tako da grašak usitnite štapnim mikserom i posolite po želji. Možete ga kombinirati uz jaja, uz sendvič sa šunkom ili sirom, rajčicom ili kao super umak uz tjesteninu.
Pire od graška
Pire od graška je zapravo kombinacija krumpira i graška gdje ova mahunarka potpuno preuzme okus i zelenom bojom dominira, dok krumpir donese malo neutralnosti i kompaktnosti pireu. Najbolje ga je napraviti isključivo s ove dvije namirnice uz dodatak soli po želji. No, ako ste ljubitelj/ica začina, dobrodošli su i ostali dodaci koji mogu razveseliti vaše nepce.
Osim toga, od graška možete napraviti i gustu juhu, pa dobiti slasno toplo predjelo. Koji god način da odaberete, vjerujemo kako će biti zadovoljna vaša nepca jednako kao i želudac! Dobar tek!
Moglo bi vas zanimati i: Pesto senviči s tikvicama i mozzarellom od kojih rastu zazubice
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Pinterest