790
Lagana, nježna i neodoljiva! Pita od višanja lagana je i ukusna, a osvaja divnim nadjevom, ali i savršenim tijestom. Osim s višnjama, možete ju napraviti i s nekim drugim sezonskim voćem, poput malina, borovnica ili trešanja.
Prednost ove pite s višnjama u moru drugih recepata je u tome što uvijek ispadne savršeno. Tijesto kojim prekrijete nadjev jednostavno izmrvite prstima. Ne morate ga puno valjati pa ne postoji mogućnost da će popucati. Bitno je samo dobro zamijesiti tijesto i pitu dovoljno dugo peći te naravno u njoj uživati.
Za pripremu tijesta potrebno vam je:
- 40 dkg oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 maslac
- 2 vanilin šećera ili žličica ekstrakta vanilije
- 2-3 velike žlice kiselog vrhnja
- 1 veće jaje
- Malo soli
Za pripremu nadjeva potrebno vam je:
- 3 velike šalice očišćenih višanja
- 3 žlice vode
- Pola šalice šećera
- 1 žlica maslaca
Postupak pripreme:
- Zamijesite tijesto te ga podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio zasebno zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na 3 sata
- Očišćene višnje zajedno sa šećerom i vodom stavite na peć te lagano miješajte dok ne prokuha
- Dodajte maslac i ostavite da se nadjev ohladi prije slaganja pite
- Nakon što je tijesto odstajalo jedan dio izvaljajte (najlakše će vam biti ako ga izvaljate između dva papira za pečenje) te stavite u kalup za pitu
- Prije pečenja tijesto dobro s vilicom, a zatim dodajte nadjev
- Preostali dio tijesta posložite u obliku tankih rezanaca na nadjev te napravite pletenicu koja ide uz rub pite
- Pitu pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45min dok ne dobije boju.
- Pita od višanja je gotova. Dobar tek!
Savjet: Vruća pita netom izvađena iz pećnice odlično će pasati ako je poslužite uz hladan sladoled.
Tekst: Vjera Pađen
Foto: Unsplash