Latinsko ime Olea Europaea za maslinu dolazi od riječi Olea što znači ulje s obzirom na to da je maslina poznata zbog visokog postotka ulja koje sadrži njen plod. Ne čudi stoga niti široko poznato maslinovo ulje koje je ukusno, zdravo, a ovisno o proizvođaču ponekad i na razini same delicije. U mediteranskoj kuhinji gotovo je nemoguće zamisliti kućanstvo bez prirodnog domaćeg maslinovog ulja, a jednako tako su i nezamisliva mnoga jela s maslinovim uljem. Čak je i drevni liječnik Hipokrat u svojim spisima propisivao recepte od maslinovog ulja za oko 60-ak bolesti i poteškoća.
Još jedan zanimljiv podatak o maslinovom ulju je i taj da su se u antičkoj grčkoj sportaši prije natjecanja mazali maslinovim uljem kako bi se zaštitili od povreda, a u slučaju da pobijede, na glavu bi im se stavljao vijenac od maslinovih grana. Također bi sa sobom doma ponijeli amfore pune maslinovog ulja. Njegova vrijednost danas je neosporna.
Maslinovo ulje za zdravlje i vitalnost
Maslinovo ulje sadrži oleinsku i linolensku kiselinu koje čiste krv i snižavaju krvni tlak. Poznato je da ove kiseline podižu razinu tzv. dobrog kolesterola zvanog HDL. Njegova osnovna uloga je prenošenje lošeg kolesterola LDL do jetre gdje se on uspješno razgrađuje te se odstranjuje iz tijela. Osim što sadrži velike količine mononezasićenih masnih kiselina, maslina je također dobar izvor vitamina E. Ovaj vitamin je glavni tjelesni antioksidant koji neutralizira slobodne radikale na mjestima u tijelu u kojima je prisutna mast. Osim za upotrebu u svakodnevnoj prehrani, maslinovo ulje ima široku primjenu i u liječenju raznih probavnih tegoba, a možete ga koristiti i u službi detoksikacije metodom „Oil pulling“.
Brist maslinovo ulje
Brist je hrvatski obiteljski brend poznat po vrhunskom maslinovom ulju iz Vodnjana, regije u Istri koja ima dugu tradiciju uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja. Osnovan je od strane obitelji Puhar, koja se posvetila proizvodnji maslinovog ulja premium kvalitete koristeći moderne tehnike i ekološke metode, dok istovremeno održava tradiciju i naslijeđe istarskog maslinarstva.
„Ulja proizvodimo s puno ljubavi i truda od autohtonih istarskih sorti, uz najveće poštovanje prema prirodi, a u svojoj proizvodnoj paleti nudimo monosortna ulja, kao i skladne kupaže različitih okusa i aroma, za vrhunski gastronomski doživljaj.“ – objašnjava Lena Puhar.
Maslinik Santa Margherita obitelji Puhar – O’Brady smjestio se na blagim padinama iznad Vodnjana, na ostacima starorimske Ville Rusticae, s pogledom na Brijunsko otočje. Brist nudi i vođene ture kroz maslinike, degustacije i edukativne radionice o maslinovom ulju. Time promiču istarsku kulturu i povećavaju svijest o važnosti kvalitetnog maslinovog ulja, privlačeći turiste i ljubitelje dobre hrane.
Posjetio ih je i svjetski poznati britanski kuhar Gordon Ramsay s National Geographicom, a osvojili su i brojne nagrade na natjecanjima, kao i uvrštavanje svih Brist ulja u vodiče najboljih svjetskih ulja, popust Flos Olei. No, kažu iz Brista, najvećim priznanjem smatraju zadovoljstvo i dugotrajnu podršku svojih klijenata.
Osvojite Brist malsinovo ulje
Na našem Instagram profilu kreće Giveaway od 30.10. do 6.11. u kojem ćete imati priliku osvojiti Brist maslinovo ulje Novello.
Ulje Novelle je mlado ulje buteljirano u prvom tjednu berbe u ograničenoj količini, nefiltrirano, jarko zelene boje, bogato klorofilom i prirodnim antioksidansima. Izrazito svježe i zelene arome i izražene pikantnosti, namijenjeno uživanju dok je mlado i divlje.
Moglo bi vas zanimati i: Mediteranska prehrana – put do zdravlja i uživanja u bogatstvu okusa.
Tekst: Petra Šafranko, Lena Puhar
Foto: Brist Olive, Unsplash