Povodom Veganuarya saznali smo koja su omiljena plant based jela naših poznatih Hrvata

by Petra Šafranko

Svake godine, sve više ljudi diljem svijeta odlučuje se pridružiti globalnoj inicijativi pod nazivom Veganuary koja potiče na usvajanje biljne prehrane tijekom siječnja. Iako, isprobati biljnu prehranu možete i tijekom bilo kojeg mjeseca. Ovaj pokret ima za cilj podići svijest o dobrobitima prehrane bez mesa i životinjskih proizvoda, bilo iz zdravstvenih, ekoloških ili etičkih razloga. Puno je svjetskih poznatih glumaca, pjevača i javnih osoba koje prakticiraju i promiču ovaj način prehrane, a mi smo zavirili u tanjure naših poznatih Hrvata i provjerili koja su njihova omiljena plant based jela. U nastavku saznajte što voli Darko Rundek, Anita Matić Delić, Goran Karan, Tara Rosandić i Igor Barberić.

Poznati Hrvati koji prakticiraju biljnu prehranu

Inspiracija za usvajanje biljne prehrane često dolazi iz primjera drugih ljudi, uključujući poznate osobe. Na stranici udruge koja se bori za prava životinja „Prijatelji životinja“ navedena je lista poznatih Hrvata koji prakticiraju biljnu prehranu. Mi smo kontaktirali Darka Rundeka, Gorana Karan, Taru Rosandić i Igora Barberić, a Anita Matić Delić je poznata glumica koja kuha i na čijem Instagram profilu možete pronaći inspiracije za mnoga plant based jela.

Darko Rundek, glazbenik, pjesnik i kantautor

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Darko Rundek (@darkorundekofficial)

Darkovo omiljeno jelo je „Hokaido pečenka“ za koju nam je ovom prilikom dao i recept:

“Nekoliko manjih hokaido tikvi prerezati na pola, izvaditi mekani dio s košticama, pa unutrašnjost premazati ječmenim sladom, limunovim sokom i posoliti. Staviti jednu neoguljenu glavicu češnjaka zajedno u tepsiju, dobro zaliti maslinovim uljem da češnjak pliva. Peći u pećnici pola sata na 180 ili 200 stupnjeva, ovisno o veličini tikava, dok ne zarumene.”

Darko jede ove hokaido pečenke u posebnim prilikama i slavljima „na kojima bi mesožderi jeli pečenke“ – kako navodi. Recept je dobio od Davida Vid Rundek. 

„U slast!“ – poručuje na kraju Darko Rundek.

Tara Rosandić, glumica poznata po ulogama u kazalištu, televizijskim serijama i filmovima

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tara Rosandić (@tara_rosandic)

„Ovog siječnja se, zapravo, držim tradicionalnog jelovnika za ovaj dio godine, jedem gotovo isključivo sarmu! Samo, u veganskom izdanju! Imam pouzdani recept koji je razvila moja kolegica Anita Matić, tako da bez problema s mojom sarmom nahranim svejede u obitelji. Vrlo jednostavno, pouzdano i zdravo, idealno za odmor nakon blagdana!“ – podijelila je Tara svoje omiljeno jelo.

Igor Barberić, koreograf, redatelj i izvođač s bogatim iskustvom u kazalištu, mjuziklima i plesnim produkcijama

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli igorbarberic (@igorbarberic)

„Iako je poprilično teško izdvojiti neko jelo kao najdraže, čisto zbog činjenice da ima toliko vrsta slatkih i slanih jela, jedan od meni najdražih jela zapravo je desert. I obično to pečem za malo posebnije prilike. Kada je okupljeno više ljudi, možda neki Božićni ručak ili rođendan. Cimet rolice, mekane, sočne, miris cimeta po cijelom stanu, najbolje. Usuđujem se reći da je metoda pripreme zapravo važnija od vrste sastojaka. I onda bih nadodao da ih ja jako dobro radim. I veliki dio blagonaklonosti prema cimet rolicama je u tome što svi moji bližnji vole kad ih napravim – jedan win-win.„ – navodi Igor.

Goran Karan, pjevač i kantautor

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Goran Karan (@goran_karan_official)

“Vegetarijanac sam i veliki ljubitelj indijske kuhinje zbog toga što njihova kulinarska kultura, na meni najinteresantniji način, upotpunjuje okus određene biljke s mirijadom raznih predivnih začina. No, za ovu priliku sam odabrao nešto lakše – špageti s umakom od rajčica, ili kako se u Splitu kaže – manistra sa šalšom. To jelo je opći dio dalmatinske kuhinje, a osobito je dobro i ukusno u ljeto. Šalša, odnosno, umak od rajčica je ključni sastojak, a valja je satima kuhati na laganoj vatri. Što se tiče recepta, ha… iskreno, ja sam dobar do frižidera, ali špakerom nisam ovladao, tako da po to znanje savjetujem da odete ili na You Tube, ili pitate stariju tetku iz Dalmacije.”

Anita Matić Delić, glumica u kazalištu, televizijskim serijama i filmovima

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Anita Matic Delic (@anitamaticdelic)

Anita, osim što je talentirana glumica, rado dijeli na svom Instagram profilu trenutke iz svog privatnog života, gdje kuhanje zauzima posebno mjesto. Pod hashtagom #glumicapakuha pronaći ćete mnoge plant based recepte i jela koje Anita, sama ili u društvu supruga, rado priprema za svoje ukućane, goste, pa i druge glumice kolegice s kojima provodi vrijeme. Kroz taj hashtag, Anita pokazuje kako uživa u kuhanju i svakodnevnim životnim aktivnostima, spajajući svoju ljubav prema glumi s kulinarskim hobijem. Inspirirajte se nekim od mnogih plant based recepata za jela s Anitinog Instagram profila.

Moglo bi vas zanimati i: Nije samo Veganuary razlog – zašto isprobati vegansku prehranu bilo kada?

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Pexels, Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!