Sredinu tjedna uvijek uljepšaju ukusni kolači ili torte koje pripremamo u udobnosti svog doma. Među desertima koji su provjereno dobra ideja upravo su slastice koje uključuju čokoladu, a ovaj desert sastoji se od tri vrste čokolade i neodoljiva je kombinacija čokoladnih okusa, bademovog brašna i mascarponea. Nije komplicirana za pripremu i uvjeravamo vas da će se svidjeti i najzahtjevnijim nepcima.
Kako pripremiti ovu hrskavu i ukusnu tortu koja će uljepšati vaš dan, otkrijte u nastavku.
SASTOJCI:
Biskvit:
- 80 bijelog brašna
- 55 bademovog brašna
- 45 g) kakaa u prahu
- 50 g) šećera
- žličica soli
- 70 g hladnog, nezaslađenog maslaca, narezanog na kocke
- 1 čajna žličica vanilije
Krema:
- 85 tamne čokolade sitno nasjeckane
- 20 kakao praha
- 115 g tamne čokolade
- 170 g bijele čokolade
- 200 g šećera
- 50 g kukuruznog škroba
- 6 velikih žumanjka
- pola žličice morske soli
- 10 ml ekstrakta vanilije
- 370 ml punomasnog mlijeka
- 300 ml vrhnja za šlag
Preljev:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 30 g tamne mliječne čokolade
- 200 ml mascarponea
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol i kakao u prahu. Dodajte maslac i ekstrakt vanilije te krenite miksati smjesu na srednjoj brzini 5 minuta dok ne dobijete smjesu.
Prebacite tijesto u kalup za pečenje, po mogućnosti širine oko 25 cm i tijesto ravnomjerno rasporedite po posudi. Pazite da dio tijesta stavite i na bočnu stranu posude. Tijesto stavite u hladnjak na pola sata. Zatim, stavite u pećnicu još 25 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.
Kada se tijesto ispeklo, vrijeme je za izradu kreme, odnosno punjenja. U zdjelu stavite čokoladu i kakao prah. U drugu zdjelu stavite mliječnu čokoladu, a u treću bijelu čokoladu.
U velikoj zdjeli umutite šećer, kukuruzni škrob, žumanjke, sol, vaniliju i mlijeka. Preostalo mlijeko zajedno s vrhnjem stavite u lonac te na štednjak. Nakon nekoliko minuta, u smjesu s mlijekom i vrhnjem dodajte smjesu sa šećerom i žumanjcima. Kuhajte na srednje jakoj vatri, dok se smjesa ne zgusne. Jednu trećinu kreme dodajte u zdjelu s bijelom čokoladom, jednu trećinu u onu s mliječnom, a jednu trećinu u zdjelu s tamnom čokoladom.
Kremu miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Prvo na tijesto ravnomjerno rasporedite kremu s tamnom čokoladom, zatim mliječnu, a onda i s bijelom čokoladom. Prekrijte tortu folijom i ostavite par sati u hladnjaku.
Zatim, na samom kraju, vrijeme je za izradu preljeva – pomiješajte vrhnje sa istopljenom čokoladom. U smjesu dodajte mascarpone i mutite dok ne dobijete čvrstu smjesu.
Prelijte preko torte i stavite u hladnjak na sat vremena prije posluživanja. Dobar tek!
Moglo bi vas zanimati: Ideja za ručak: Sočne pureće kuglice u umaku od sira i rajčice
Izvor: The Bojon Gourmet
Tekst: Slowliving.hr
Foto: The Bojon Gourmet, Canva