Prehrana za oboljele od raka

by Anđela Sabranović

Hrana može biti naš najveći saveznik ili najveći protivnik jer ona ima moć bolest hraniti ili liječiti.

Posebno važnost ima u prehrani oboljelih od raka.

Promjena prehrambenih navika može značajno povećati šanse za ozdravljenje od raka. Istraživanja su pokazala kako svi kancerogeni oblici imaju krvnu kiselost i pomanjkanje kisika.
Tumorske stanice su anaerobne, odnosno ne udišu kisik te ne mogu preživjeti visoke koncentracije istog. Krvna kiselina je pak uzrokovana lošom prehranom. Ove znanstvene činjenice zapravo potvrđuju koliko je velika važnost prilagođene prehrane za ozdravljenje. Tek posljednjih godina se počelo pridavati više pozornosti prehrani bolesnika dok su se prije samo isključivale namirnice koje “hrane” tumor.

U nastavku donosimo neke smjernice kojih bi se trebali pridržavati oboljeli od raka

Sirovo voće i povrće

Kako bi se poboljšao unutarstanični pH, prehrana mora biti pravilna. Preporučuje se unositi što više svježeg voća i povrća i to sirovog. To će značajno utjecati na zadovoljavanje potreba za vitaminima i mineralima.
Prehrana se treba sastojati od zelenog povrća, korjenastog povrća, cvjetače, kupusa, graha, leće, graška, orašastih plodova, ribe i peradi. Crveno meso bi se trebalo izbjegavati.

Izbaciti šećere

Rafinirani šećeri iscrpljuju magnezij u tijelu, a manjak magnezija značajno utječe na širenje raka. Osim toga metabolizam šećera stvara kiseline
koje doprinose rastu tumora. Zato bi bilo najbolje potpuno izbaciti šećer iz upotrebe i zamijeniti ga stevijom. Važno je biti umjeren čak i s unosom voća zbog visokog udjela fruktoze.

 

Izbaciti gluten i mliječne proizvode

Žitarice koje sadrže gluten utječu na upale u organizmu te bi ih bilo najbolje potpuno isključiti. Najviše glutena sadrže pšenica i ječam. Ove namirnice najbolje je zamijeniti cjelovitim žitaricama bez glutena kao što su riža, heljda, proso…
Mliječni proizvodi pogoduju razmnožavanju stanica raka. Stvaraju upale i potiču napredovanje raka slično kao što to čini šećer.

Priprema domaćih sokova

Najbolje bi bilo potpuno izbjegavati kupovne sokove i okrenuti se pripremi domaćih. Preporuka je praviti što više sokove od povrća, a napitak od cikle, mrkve i jabuke čudotvorno djeluje na rak.
Bilo bi jako dobro, čak nekoliko puta dnevno konzumirati vodu s limunom te čajeve od kadulje đumbira i mente.

Iako vam možda ove smjernice na prvi pogled izgledaju komplicirano, zapravo je jednostavno. Osnovno pravilo se sastoji u tome da unosite što više sirovog voća i povrća i svježe cijeđenih sokova. Općenito se preporučuje sirova prehrana, a srećom danas nam je dostupno toliko puno informacija i različitih recepata o takvom načinu života.

Moglo bi vas zanimati:Napravite si svoj slow cook čaj za opuštajući kraj dana

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!