Pureće kuglice prekrivene umakom i sirom, na sam spomen zvuči ukusno, zar ne? Ovo jednostavno i ukusno, a zdravo jelo, uvijek je dobar odabir!
Puretina je izuzetno vrijedna i lako probavljiva namirnica, sa izrazito malo masti, a puno visokokvalitetnih proteina. Kvaliteta purećeg mesa vidljiva je u visokom postotku proteina koje sadrži, povoljnom sastavu aminokiselina, niskom sadržaju masnoća i velikom udijelu cinka, željeza i vitamina B kompleksa.
Pripremite jednostavniju verziju mesnih okruglica koristeći pureće mljeveno meso. Začinite ga po svom ukusu i ubacite u umak od rajčice u koji ćete također dodati baš one začine koje volite, više ili manje bosiljka ili pak papra. Poslužite ih uz al dente skuhanu tjesteninu i uživajte u savršeno ukusnom ručku.
Za pureće kuglice potrebno vam je:
- 2 manja luka
- 4 režnja češnjaka
- 1 jaje
- Koncentrat rajčice
- 3 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice peršina
- 3 žlice parmezana
- 500 g mljevenog purećeg mesa
- 50 g celera
- 1 mrkva
- 2 limenke pelata
- 300 g ribanog sira po želji
- Bosiljak
- Lovor
- Sol, papar
Priprema:
Kombinirajte jedan manji naribani luk, tri režnja protisnutog češnjaka, koncentrat rajčice, peršin, parmezan, jaje, sol i papar u veću posudu pa dobro pomiješajte.
Dodajte mljevenu puretinu. Oblikujte okruglice.
Zagrijte ulje na tavi pa pržite kuglice sa svake strane. Preselite ih na tanjur i maknite višak ulja. Na tavu bacite nasjeckani luk i preostala dva režnja češnjaka. Kada omekšaju, dodajte sitno sjeckan celer i mrkvu. Pirjajte dok ne omekšaju pa dodajte rajčicu, bosiljak i lovorov list. Zatim dodajte kuglice.
Nakon toga, prelijte naribanim sirom i stavite u pećnicu. pecite 20 minuta na 180.
Poslužite uz tjesteninu.
Dobar tek!
Moglo bi vas zanimati: Ove eco-friendly ideje pravo su osvježenje za vaš dom
Tekst: V.P.
Foto: Skinnytaste.com