Čaj i sirup od lovora vam doista mogu pomoći kod suhog kašlja koji najčešće muči djecu.
Imate li i vi osjećaj kako smo ove zime manje više svi upali u neki začarani krug viroza i prehlada? Oko nas kao da svi pričaju o prehladama, a kao i uvijek najviše su ugrožena naravno djeca. Svaki roditelj zna koliko uporan može biti kašalj kod djece. Ponekad doslovno traje tjednima, ometa san djeteta, a samim time i roditelja. Buđenja za posao i vrtić, školu su traumatična i svi žele samo da uporni kašalj napokon ostave iza sebe.
Jedan od najpopularnijih prirodnih sirupa koji su koristile čak i naše mame je onaj od lovora. Istraživanjem smo otkrili da možemo na dnevnoj bazi konzumirati i čaj od lovora te ćemo u nastavku podijeliti recepte koje čak i ako trenutno nemate poteškoće s upornim kašljem spremite u svoje screenshotse za svaki slučaj.
Listovi lovora sadrže i velike količine vitamina A i C, također, neke vitamine B skupine kao što su niacin, riboflavin, piridoksin i folna kiselina. Neki od minerala koje sadrži lovor su kalcij, kalij, mangan, magnezij, željezo, cink, selen…
Sirup od lovora mogu konzumirati i djeca, a zbog dodatka meda ili šećera je i ukusan.
Sirup od lovora
Sastojci:
- 6 listova lovora
- 6 žlica smeđeg šećera ili meda
- 1 limun
- 2,5 dl vode
Priprema
Vodu zagrijte te dodajte lovorove listove i kuhajte poklopljeno 10 minuta.
Izvadite listove lovora te dodajte šećer ili med te limun.
Miješajte dok se sve ne poveže.
Sirup čuvajte do tjedan dana u hladnjaku.
Čaj od lovora
Čaj od lovora ima mnoštvo benefita, a neki od njih su pročišćavanje dišnih puteva, ublažavanje grlobolje i kašlja i liječenje bronhitisa.
Sastojci:
- 3 lista lovora
- 0,5 l vode
Priprema:
Zagrijte vodu do vrenja te stavite sušene listove lovora.
Ostavite čaj da ključa do 10 minuta.
Procijedite te poslije po želji dodajte med i limun.
Čaj od lovora ne preporučuje piti u velikim količinama ili dulje od tjedan dana. Također, ne preporučuje se za trudnice i dojilje.
Moglo bi vas zanimati i: Napravite sami jednostavno deterdžent za pranje rublja i omekšivač
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Pexels