Rolnice ili čips od tikvica: Imamo 2 zanimljiva načina kako iskoristiti tikvice

by Anđela Sabranović

Sezona tikvica je napokon opet tu. Iz godine u godinu mnogi prave popularne poplete ili ih pripremaju na roštilju, ali tikvice su doista namirnica koja se može iskoristiti i na kreativnije načine. Zato smo malo istražili kako food blogeri koriste ovu zdravu i ukusnu namirnicu te smo pronašli dva zanimljiva i jednostavna recepta koja jedva čekamo isprobati.

Prvi recept je za rolnice od tikvica punjene sirom i šunkom dok je drugi za čips od tikvica i parmezana. Nadamo se da ćete uživati u isprobavanju ovih recepata.

Rolnice od tikvica punjene sirom i šunkom

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 120 g šunke
  • 100 g sira
  • Parmezan
  • Krušne mrvice
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar

Priprema:

Tikvice narežite na tanke trakice.
Maslinovo ulje stavite u duboki tanjur, a zatim mu dodajte sol i papar.
Trakice tikvica lagano ubacite u to ulje, a zatim u smjesu krušnih mrvica i parmezana (pogledajte postupak u videu).
Sada na trakice slažite šunku i sir te zarolajte i slažite u vatrostalnu posudu za pečenje.
Zapecite oko 20-30 minuta na 180 stupnjeva.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gianluigi Garbarino (@gianluigigarbarino)

Čips od tikvica i parmezana

Sastojci:

  • Maslinovo ulje
  • 2 srednje tikvice
  • Žličica soli
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • ¼ žličice crnog papra
  • ¼ šalice naribanog parmezana

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Papir lagano premažite uljem.
Tikvice narežite na tanke kolutiće i dodajte im sol. Ostavite ih da stoje u cjedilu u sudoperu oko 30 minuta kako bi izašla voda iz njih.
Poslije toga ih dobro ocijedite te prebrišite ubrusom.
Rasporedite kolutiće po limu za pečenje te ih lagano premažite maslinovim uljem.
Izvadite lim za pečenje iz pećnice. Pospite kriške tikvica s preostalom soli, crnim paprom, češnjakom u prahu i ribanim parmezanom.
Vratite u pećnicu i nastavite peći dok ploške tikvica ne porumene i postanu hrskave, još 15-20 minuta.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @mediterranean.diet_coach

Moglo bi vas zanimati i: Overnight oats s pistacijama je savršen hladni ljetni doručak ili desert

Tekst: Anđela Sabranović

Recepti: Instagram (@mediterranean.diet_coach i @gianluigigarbarino)

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!