Ovi prekrasni kolačići prepuni su svježih jagoda. Ova sezonska poslastica sjajnog izgleda i još boljeg okusa. Ima jednu manu, nemoguće je odoljeti im.
Jeste li nekad vidjeli ljepše kolačiće? Ovi vegan cupcakes kolačići s jagodama vizualno su atraktivni, ali i specifični okusom i imaju najbolju teksturu. Svježe jagode morate ispasirati i skuhati, a to je ono što im daje njihov prepoznatljiv okus! Ovaj genijalan i lak recept smo pronašli na blogu ‘Nora Cooks‘.
Glatka krema od jagode i veganskog maslaca izvan je ovog svijeta, a u nju ćete na kraju dodati i malo pirea od jagoda. Probajte ne oblizati posudu!
Za 12 komada ove sezonske poslastice trebat će vam 45 minuta pripreme i 22 minute pečenja.
Sastojci
Pire od jagoda:
- 10-12 velikih jagoda
Cupcakes:
- ½ šalice + 2 žlice nezaslađenog sojinog mlijeka
- 1 žličica jabučnog octa
- ½ šalice omekšalog vegan maslaca
- ¾ šalice šećera
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1/3 šalice reduciranog pirea od jagoda
- 4-5 kapi crvene ili ružičaste veganske boje za hranu
- 1 ½ šoljice brašna za kolače
- 2 žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- ¾ šalice jagoda narezanih na kockice
- 12 jagoda, za preljev svakog cupcakea
Glazura od vegan maslaca i jagoda:
- 3 žlice reduciranog pirea od jagoda, potpuno ohlađeno
- ¾ šalice veganskog maslaca, malo omekšalog
- 3 šalice šećera u prahu
- ¼ žličice čistog ekstrakta vanilije
- 3-4 kapi crvene ili ružičaste vegan boje za hranu, po želji
Priprema
Napravite pire od jagoda:
- Jagode oprati, te ih izgnječite u pire.
- Ulijte pire u mali lonac i pirjajte 25-30 minuta, dok se donekle ne smanji. Trebat će vam 1/3 šoljice za tijesto za kolače i 3 kašike za glazuru. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije dodavanja tijestu i pustite da se potpuno ohladi za glazuru. Možete ih staviti u zamrzivač da ubrzate hlađenje.
Pripremite pećnicu i posudu za pečenje:
- Zagrijte pećnicu na 180 ºC i obložite kalupe za muffine papirnim kalupima. Poprskajte kalupe uljem.
Napravite cupcakes kolačiće:
- Kombinirajte sojino mlijeko i jabučni ocat. Malo promiješajte, pa stavite sa strane.
- Mikserom ili samostojećom miješalicom umijesite omekšani maslac i šećer dok ne postanu kremasti. Pomiješajte smjesu sojinog mlijeka, vaniliju, reducirani pire od jagode i boju za hranu, ako koristite.
- Zaustavite mikser, dodajte brašno za kolače, prašak za pecivo i sol. Miješajte na maloj brzini dok se ne sjedini. Nježno umiješajte jagode narezane na kockice.
- Tijesto ravnomjerno podijelite u pripremljene kalupe za cupcakes i pecite 20 minuta dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Ostavite ih da se hlade u kalupu za muffine 10 minuta, a zatim premjestite na rešetku da se potpuno ohlade prije glazure.
Napravite glazuru:
- Nakon što se pire od jagoda potpuno ohladi (to možete učiniti tako da ga stavite u zamrzivač), dodajte veganski maslac u posudu i miješajte dok ne postane pahuljast i kremast.
- Dodajte 1 šalicu šećera u prahu, a zatim umiješajte pire od jagoda, vaniliju i dodatnu boju za hranu. Dodajte preostali šećer u prahu i nastavite miješati dok ne postane svijetlo i pahuljasto. Ako je glazura prerijetka, dodajte dodatni šećer u prahu.
Ukrašavanje:
- Stavite glazuru u tubu za ukrašavanje i ukrasite svaki cupcakes. Na vrh stavite jagodu. Poslužite i uživajte!
- Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 2-3 dana ili u hladnjaku 4-5 dana. Mogu se i zamrznuti, ukoliko to želite.
Tekst: Slowliving.hr
Foto: privatna arhiva