Nastavljamo naše razgovore sa sugovornicima na temu muškog zdravlja s obzirom na to da smo još u Movemberu, mjesecu muškog zdravlja. Ali i s obzirom na to da se o muškom zdravlju malo priča, odnosno u svakom slučaju manje nego o ženskom zdravlju. Razgovarali smo do sada s Lukom Lajićem i Tomislavom Pancirovom, a danas razgovaramo sa Sebastijanom Orlićem i Vedranom Boškovićem.
Kako Vedran, kao jedan opušteniji tip osobe, sve u životu gleda kao na priliku za osobni rast i razvoj te na prihvaćanje i pozitivnih i negativnih stvari jer je sve to dio života, te kako fizičko i mentalno zdravlje održava najviše kroz šetnje sa svojim psom Bertom, nasuprot Sebastijana koji je sportski nutricionista i koji odlično kontrolira sve parametre za vođenje zdravog načina života, unatoč tome što ima puno posla… saznajte u nastavku.
“Nekakva svjesnost i doziranje svih tih stresora, fizičkih i psihički, je jako ključno. Iskreno vjerujem da osobni razvoj nikada ne bi trebao stati.” – podijelio je s nama svoje mišljenje Sebastijan
Sebastijan Orlić
Sebastijan Orlić je doktorirao biotehnologiju na Sveučilištu u Zagrebu i certificirao sportsku i fitness prehranu, nutrigenomiku i osobni fitness trening. Bavi se s toliko puno poslova pa smo ga pitali i za njegovu formulu work-life balansa. Osnivač je i vlasnik tvrtke Kvaliteta života (Quality of Life, QoL) zdravstvene konzultantske tvrtke; mentorira o prehrani usmjereno na sport i radi između ostaloga s profesionalnim sportašima; nalazi se u timu stručnjaka u GlycanAgeu; predavač je nastave tjelovježbe i sportske prehrane na visoko obrazovnim ustanovama; sportski je nutricionist u Poliklinici Kaliper; suvlasnik je rekreativnog fitness studija 2XTJEDNO te zdravstveni i nutricionistički edukator u Tvornici Zdrave Hrane.
Znate li s kakvim se zdravstvenim rizicima suočavaju muškarci i kako ih smanjiti?
Zapravo i muškarci i žene se danas suočavaju s ogromnim izazovima za svoje metaboličko zdravlje prije svega, najviše zato što živimo modernim stilom življenja koji je jako užurban i stresan. Današnja prehrana je s jedne strane bogata energijom, a s druge strane je izuzetno siromašna nutrijentima. Iz tog razloga, relativno brzo metaboličko zdravlje strada. Kod muškaraca će to najčešće ići u smjeru poremećaja rada prostate, visokih dislipidemija odnosno visokih razina kolesterola, apolipoproteina b i ostalih bitnih metrika za određivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. To se odnosi i na povećanu razinu masne mase uz prateću sarkopeniju odnosno gubitak mišićne mase. Kad se to sve zbroji, imamo u principu velikih problema s metaboličkim zdravljem i s raznim kroničnim bolestima.
Kako se brinete o svom zdravlju u smislu posjete liječnika radi općeg zdravstvenog pregleda ili konkretno pregleda prostate i testisa?
Pokušavam redovno otići na sistematske preglede odnosno, kako bi se reklo, tehničke preglede kao za aute, što je nama muškarcima prihvatljiviji rječnik. I ono što osobno radim redovito je široka krvna slika dva puta godišnje sa posebnim pretragama za koje znam da su najbitnije za metaboličko zdravlje i njihovu ocjenu. I odlazim kod specijalista za kardiovaskularno stanje, gastroenterologija i slično… Po rezultatima znam sam očitati parametre za ocjenu svog zdravstvenog stanja. Dakle, ne idem službeno na sistematske preglede jer smatram da mnogi parametri koji su danas vrlo bitni, većina sistematskih ne uzimaju u obzir na žalost. Što se tiče prostate i testisa, eventualno po indikacijama reagiram, ali zapravo, ciljano ne idem na to osim ako mi urolog ili neki srodni stručnjak ne ukaže da bi bilo dobro to pregledati.
Kako i u kojoj mjeri ostajete fizički aktivni s obzirom na obaveze i svakodnevne aktivnosti? Uspijevate li pri tom održavati work-life balans?
Zbog povećane razine posla, primijetio sam da nema više prostora za takozvane slobodne aktivnosti. Stoga sam si pod obavezno stavio dva fiksna termina za trening snage. Dobro je što i napredni vježbači s dva dovoljno dobra treninga tjedno mogu držati u kontroli zdravi tjelesni sastav, čuvati mišićnu masu, a to je i jedan od dobrih prediktora dugovječnosti. Zbog toga su i sve te dijete i restriktivne prehrane na duge staze kontraproduktivne jer ne poštuju najbitniju stvar a to je očuvanje mišićne mase. Što se tiče work-life balansa, kod mene osobno tu najviše pati kardio dio koji često žrtvujem zbog velike količine posla. Ali kad vrijeme dozvoli, posvetim određeno vrijeme nisko intenzivnoj kardio aktivnosti i ono što ja osobno volim, a to je odbojka.
Svi se suočavamo sa situacijama koje nas mogu razočarati, poput prekida ili gubitka posla. Na koje načine se vi nosite sa stresnim situacijama ili osjećajem depresije ako se pojavi?
Kao što sam već rekao, taj moderni stil življenja je brz i stresan, kao i nikad veći problem mentalnog zdravlja. Jako je teško dati neki generički odgovor kako hendlati taj svoj stres menadžment. Po meni ono što je vrlo bitno je da svaka osoba za sebe proba osvijestiti što je za nju ili njega najefikasnije – hoće li to biti neki journaling, meditacija, psihoterapije, psihoanaliza za preveniranje mentalnog poremećaja ili sindroma. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. I nekakva svjesnost i doziranje svih tih stresora fizičkih i psihički je jako ključno.
Ako biste morali birati, bi li to bila meditacija ili razgovor sa psihoterapeutom (ili nešto treće)?
Za svaku osobu je odgovor u ovom slučaju drugačiji. I meditacija i psihoterapija imaju svoje neke vrijednosti. Čak i često, koliko sam upućen, neki psihoterapeuti preporučuju svojim klijentima neki oblik meditacije poput transcendentalne meditacije koja je vrlo korisna ali i za nju treba naći vrijeme.
Koliko prehrana ima ključnu ulogu u vašem životnom stilu, odnosno koliko pažnje posvećujete uravnoteženoj prehrani ili onoj za bolju energiju?
Prehrana je zapravo puno bitna, odnosno pažnja koja se odnosi na prehranu. Jer, pod broj jedan, nismo se nikad manje kretali, a pod dva, hrana energijom nikad nije bila bogatija dok nutrijentima siromašnija. Zbog toga danas imamo pandemiju svih bolesti o kojima sam pričao na početku. Ako prehranu ne uskladimo sa svojim potrebama, što je teško jer je to proces koji traje i većina ljudi, iz prakse to znam, neće moći to sprovesti na duge staze bez solidne edukacije – samostalne ili s pomoću nutricionista. Ključ je naći neki balans koji je vrlo teško danas naći. Ljudi često pribjegavaju radikalnim solucijama jer im je tako lakše. Ali što je radikalnije to je teže držati se toga na dulje staze.
S obzirom na to da sam sportski nutricionist i da mi je to profesionalna orijentacija, konkretno ovom posvećujem dosta vremena i uspio sam naći neku rutinu koju držim na auto pilotu već dulje vrijeme. I kroz iskustvo rada s klijentima sam sve iskusniji pa mogu sebi tu priču poprilično olakšati, a to znači da mogu uživati u trenucima kad je za uživanje.
Imate li vremena posvetiti vrijeme osobnom razvoju i u kojem obliku?
Osobni razvoj, apsolutno! Vjerujem da taj razvoj nikad ne staje. Konkretno, završavam jednu dodatnu naprednu edukaciju za profesionalnog sportskog nutricionista. Proučavam znanstvene radove. Redovno radim na sebi po pitanju mentalnog zdravlja. Redovno treniram, ne previše, čak ne onoliko koliko bih trebao i htio… tako da vjerujem da se sve to može nazvati osobni razvoj za koji vjerujem iskreno da nikada ne bi trebao stati.
Vedran Boković
Vedran Bošković je i poznati „bradonja“. Nismo odoljeli to ne spomenuti s obzirom da smo u mjesecu kada se potiče nošenje brade. Vedran je također hrvatski bloger i zaljubljenik u kuhanje, poznat po svom blogu i Instagram profilu Seasoned With Love. Na blogu i društvenim mrežama dijeli raznovrsne recepte i inspiraciju, od tradicionalnih hrvatskih jela do kreativnih eksperimenata s azijskom kuhinjom. Ujedno je zajedno sa suprugom vlasnik kulinarskog studia Kotluša u Petrinjskoj ulici, a nerijetko se hvata i fotoaparata radi potrebe snimanja hrane za druge klijente.
Znate li s kakvim se zdravstvenim rizicima suočavaju muškarci i kako ih smanjiti?
Ako pričamo o Movemberu onda znam da se posebno podiže svijest o raku prostate i testisa, mentalnom zdravlju… Vjerujem da ima toga i još, ali znam da je naglasak na ovome.
Kako se brinete o svom zdravlju u smislu posjete liječnika radi općeg zdravstvenog pregleda ili konkretno pregleda prostate i testisa?
Iskreno, nedovoljno! Evo obećajem sam sebi da ću to promijeniti!
Kako i u kojoj mjeri ostajete fizički aktivni s obzirom na obaveze i svakodnevne aktivnosti? Uspijevate li pri tom održavati work-life balans?
Moj posao zahtijeva dosta kretanja tako da mi “broj koraka” nije problem. A obzirom i na našu ljubimicu Bertu s njom dosta vremena provodim u šetnji i na svježem zraku tako da mi ona popravlja taj work-life balans.
Svi se suočavamo sa situacijama koje nas mogu razočarati, poput prekida ili gubitka posla. Na koje načine se vi nosite sa stresnim situacijama ili osjećajem depresije ako se pojavi?
Ja za sebe kažem da sam realan pa mi loše situacije ne padaju teško jer sam svjestan da se tako nešto uvijek može i da će se dogoditi. Prihvaćam ih kao normalan dio života i ne vode do depresije kod mene.
Ako biste morali birati, bi li to bila meditacija ili razgovor sa psihoterapeutom (ili nešto treće)?
Iskreni razgovor s meni bliskom osobom, najčešće suprugom, je moj put. A ako bi morao birati nešto od ponuđenog onda možda meditacija.
Koliko prehrana ima ključnu ulogu u vašem životnom stilu, odnosno koliko pažnje posvećujete uravnoteženoj prehrani ili onoj za bolju energiju?
Kako je moj posao vezan uz gotovo samo hranu, a ja hranu ne bacam, onda moja dnevna prehrana često ovisi o tome što se taj dan snima ili fotka pa se prilagodim tome. Trudim se svakako da mi je prehrana raznovrsna iako moram biti iskren pa reći da ne jedem redovito tijekom dana i da često imam samo jedan obrok u danu što nikako nije za pohvaliti se.
Imate li vremena posvetiti vrijeme osobnom razvoju i u kojem obliku?
Ja svaki dan vidim kao priliku za osobni rast i razvoj i vjerujem da taj moj stav prema životu u kojem prihvaćam i pozitivne i negativne stvari je jedan ispravan put prema konstantnom rastu.
Moglo bi vas zanimati i: Luka Lajić i Tomislav Pancirov za Slowliving na Međunarodni dan muškaraca.
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Unsplash, Instagram