Sezonsko voće i povrće koje jedemo u ožujku

by Anđela Sabranović

Konačno! Proljeće je jako blizu. Evo koje voće i povrće je u sezoni u ožujku. Od hrskave i ukusne mrkve, do raznih agruma koji jačaju imunitet i puni su vitamina C, ožujak je prepun povrća i voća koje će vas nadahnuti da se prošećete do obližnje tržnice i odaberete svoj sezonski ručak.

Obroci koje pripremate od sezonskih namirnica vaše tijelo hrane bogatim, zdravim i ukusnim sastojcima, a i štede vaš kućni budžet jer kupujete namirnice koje su u njihovoj sezoni. Mi, na portalu Slowage365.hr pokušavamo vas potaknuti na zdrave obroke, ali i osvjestiti da zdrava prehrana ne mora biti i skupa. Planiranje obroka sa sezonski namirnicama jedan je od najjednostavnijih načina uštede na namirnicama. Koje su to sezonske namirnice, saznajte u nastavku.

Voće

Citrusi – Svježi grejp, naranče i limun su u sezoni. Kao bogat izvor vitamina C, citrusi vam pomažu u izbjegavanju dosadnih prehlada.

Kivi – Jeste li znali da je ova mala smeđa voćka dobila ime po novozelandskoj nacionalnoj ptici? Smeđe izvana, zeleno ili žuto iznutra, ovo voće idealan je dodatak bilo kojem jelu.

Kruške – Kruške dolaze u više od 3000 sorti! Kad odabirete kruške u trgovini, nemojte zaboravite provjeriti vrat. Palcem pritisnite na vrat kruške. Ako je vrat mekan, zrele su! Izvrsne za užinu, deserte, smoothieje i još mnogo toga.

Ananas – Iako su ananasi dostupni tokom cijele godine, odlična sezona onih najukusnijih je od ožujka do srpnja. Ovo slatko voće puno je vitamina C, bakra i bromelaina.

Povrće

Šparoge – Poznate su po svojoj prepoznatljivoj zelenoj boji, ali također ih možemo pronaći i u ljubičastoj! Izvrstan su izvor vlakana, folata i vitamina A, C, E i K. Ovo je povrće izvrsno je kao dodatak omletu ili nekom drugom jelu.

Kupus – Kupus je pun vitamina K, C i B6, zajedno s cijelim popisom drugih hranjivih sastojaka. Potražite čvrste glavice kupusa sa svježim lišćem i lijepim sjajem.

Mrkva – Ovo omiljeno povrće mnogih može se jednostavno poslužiti sirovo, kuhano, pečeno (dajući prirodnu slatkoću), kuhano na pari ili usitnjeno i dodano raznim kolačima, juhama ili polpetama.

Karfiol – Karfiol polako preuzima preuzima kulinarski svijet i pojavljuje se u svemu, od zamjene za tijesto za pizze, do raznih variva. Od ove svestrane biljke možete pripremiti pesto, dodati ga pireu od krompira za lakše jelo, pretvoriti u slane vafle ili ga koristiti kao zamjenu za rižu.

Celer – Ovo zdravo i hrskavo povrće nasjeckajte i dodajte u salatu od krumpira, koristite kao podlogu za juhe, dodaje hrskavost salatama i još mnogo toga.

Moglo bi vas zanimati: Promjena – prvi korak je najteži i druge popularne zablude 

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Canva, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!