Sirova ili raw prehrana je Lanin izbor, a evo što jede tijekom dana

by Anđela Sabranović

Vjerujemo kako ste i vi primijetili kako se posljednjih godina sve više govori o načinu prehrane koji podrazumijeva isključivo sirove namirnice. Sirova ili raw prehrana obuhvaća voće, povrće, žitarice, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke… Osobe koje odaberu takav način prehrane često ističu kako osjećaju mnoštvo energije pa nas je zanimalo što to ustvari jedu tijekom dana. Javili smo se Lani s kojom smo već prije razgovarali i koja nas konstantno inspirira svojim sadržajem na Instagramu i na blogu.

Ona je inače majka troje djece, poduzetnica, a uz sve to jako brine o zdravlju što pokazuje biranjem low tox stila života te raw food prehrane. Lana jako voli čitati pa na profilu često dijeli zanimljive preporuke knjiga. Uz to preferira i minimalizam. Sigurni smo da ćete baš poput nas na njezinom profilu naučiti jako puno.

U nastavku pročitajte Laninu priču.

Želim vam pokazati da sirova hrana nije monotona i bezokusna, nego naprotiv, izuzetno raznolika, hranjiva i bogata okusima i mirisima. Pri ovakvoj vrsti prehrane nema ograničenja, brojanja kalorija i bojazni da će našem tijelu bilo što nedostajati. Sirova hrana dala mi je osjećaj mira, jednostavnosti, zdravlja i obilja.

Početak dana

Svoj dan započinjem jako rano velikom čašom mlake vode s iscijeđenim sokom jednog limuna. To mi pomaže da se razbudim i pokrenem organizam.

Početak dana: 2. dio

Nakon toga popijem pola litre čistog soka od celera koji ima mnogobrojne benefite za naš organizam: povoljno utječe na probavu, kožu, mentalno zdravlje i imunitet.

Doučak

Oko 10 sati jedem doručak koji je uvijek voćni: ili narezano voće ili smoothie kao danas. Konkretno u ovaj smoothie stavila sam bananu, čašu borovnica, dvije datulje, šaku mladog špinata, žlicu psyllium ljuskica, žličicu spiruline i vodu.

Ručak

U posljednje vrijeme eksperimentiram s voćnim ručkovima. U početku mi je bilo čudno, jer sam navikla na povrtne ručkove, međutim ubrzo sam osjetila prednosti voćnih, slatkih ručkova, a to je nalet energije koji svi trebamo do kraja dana. Danas sam za ručak jela sirovi puding koji sam napravila na sljedeći način. Za donji sloj u blenderu sam izmiksala 5 datulja s malo vode, čisto da dobijem ljepljivu, blago tekuću smjesu. Za gornji sloj sam izmiksala 5 datulja, 2 banane, 1 žlicu maslaca od badema i pola šalice vode. To sam prelila preko donjeg sloja. Na vrh sam stavila 1 narezanu bananu i usitnjene lješnjake. Ovakav obrok je vrlo zasitan i hranjiv.

Međuobrok

U popodnevnim satima obično popijem svježe cijeđeni voćni sok ili pojedem obilnu porciju voća. U posljednje vrijeme to su najčešće jagode i ostalo bobičasto voće. Kao što vidite, puno voća jedem i to mi savršeno odgovara, jer glukoza iz voća je ono što hrani naše stanice i daje nam energiju. Ponekad za popodnevnu užinu opet pijem smoothie, a cijelo ljeto ću uživati u zdravim, sirovim sladoledima.

Večera

Večera je moj posljednji obrok u danu, u pravilu povrtni. Danas je to pad thai salata od 2 tikvice, 2 mrkve, 1 paprike, ljubičastog kupusa i sjeckanog peršina. Preljev sam napravila od 1 žlice tahinija, 1 žlice maslaca od badema, soka 1 limete, 2 datulje i malo vode. Kavu više ne pijem, no navečer volim popiti čaj od mente.

Moramo priznati kako nas je Lana doista uvjerila kako i raw food obroci mogu biti kreativni, a prema fotografijama bismo rekli i jako ukusni. 

Moglo bi vas zanimati i: Upoznajte Lanu koja je za svoj dom odabrala minimalizam i low tox način života: “Nismo se rodili da bismo bili robovi poslova, odnosa, kuće, predmeta, djece, nego da uživamo u svakodnevnom životu…”

Razgovarala: Anđela Sabranović

Foto i recepti: Lana Mačkovšek 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!