Sirova torta od pistacija, malina, čokolade i vanilije  je naše novo hedonističko otkriće

by Anđela Sabranović

Osim što nam ljeto daje mogućnost da uživamo u suncu i moru, daruje nas i najsočnijim plodovima pa tako ovih dana možemo uživati u bogatom izboru voća. Između ostalog jedva smo dočekali sezonu bobičastog voća koje osim što je ukusno ima i mnoštvo benefita za naše zdravlje. Budući da želimo maksimalno iskoristiti njihovu sezonu istražili smo i najukusnije deserte. Pažnju nam je privukla sirova torta od pistacija, malina, čokolade i vanilije koju smo pronašli na food blogu Foodoris

Sirova torta od pistacija, malina, čokolade i vanilije – recept

RECEPT

*kalup promjera 19 cm*

**1 šalica = 250 ml**

SASTOJCI ZA PODLOGU:

  • 1/2 šalice neslanih pistacija
  • 1/2 šalice ribanog kokosa
  • 6 datulja (svježih)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • prstohvat soli

SASTOJCI ZA BAZNU KREMU:

  • 2 + 1/2 šalice natopljenih indijskih oraščića (preko noći ili 4 sata)
  • 250 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)
  • 1/3 šalice sirupa od agave (ili nekog drugog svijetlog zaslađivača)
  • 1/3 šalice otopljenog kokosovog ulja

SASTOJCI ZA KREMU S MALINAMA:

  • 1 šalica zaleđenih malina
  • 1 žlica limunovog soka

SASTOJCI ZA ČOKOLADNU KREMU:

  • 2 žlice kakao praha
  • 1 žlica biljnog mlijeka
  • nekoliko zaleđenih malina (opcionalno)

SASTOJCI ZA KREMU OD VANILIJE:

  • ekstrakt vanilije

Dekoracija: krema od malina, pistacije, ribani kokos, maline, ekspandirani proso, otopljena čokolada.

PRIPREMA:

  1. Sve sastojke za podlogu staviti u multipraktik i izmiksati u mrvičastu smjesu koja se na pritisak povezuje. Kalup obložiti papirom za pečenje ili dobro nauljiti. Prebaciti smjesu za podlogu u kalup te ravnomjerno utisnuti uz pomoć žlice ili rukama. Staviti u hladnjak dok pripremate kreme.
  2. Sve sastojke za baznu kremu staviti u blender te miksati dok ne dobijete glatku kremu bez grudica. Ako je previše gusta, dodati još malo biljnog mlijeka. Kušati te dodati zaslađivača ako je to potrebno. Kremu odvojiti na tri dijela.
  3. U blenderu pustiti 1/3 kreme te dodati maline i sok. Miksati dok ne dobijete gustu kremu. Možete dodati još malina ako je previše blijeda boja. Odvojiti 1/4 šalice za ukrašavanje (ako ćete ukrašavati kremom) te preliti ostatak kreme na podlogu u kalupu, poravnati te staviti u hladnjak.
  4. Očistiti blender i pripremiti čokoladnu kremu. Staviti drugu trećinu kreme u blender i dodati sve sastojke za čokoladni dio. Miksati i kada je glatka preliti sloj malina. Po želji možete utisnuti nekoliko malina u čokoladni sloj. Staviti u hladnjak.
  5. Očistiti blender te staviti posljednji sloj bazne kreme i dodati vaniliju. Kratko promiksati te preliti u kalup, poravnati pažljivo i staviti u zamrzivač.
  6. Torta mora biti u zamrzivaču minimalno 3 sata da se stisne. Odvojiti nakon navedenog vremena od kalupa te ukrasiti po želji.
  7. Najbolje je tortu držati u zamrzivaču te izvaditi 40 minuta prije serviranja, no može biti i u hladnjaku ako ćete je potrošiti u roku jednog do maksimalno dva dana, nakon prvog zamrzavanja.

Možda bi vas moglo zanimati: Lubenica – 3 slatka, brza i osvježavajuća recepta

Recept: Foodoris

Foto: Foodoris

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!