Stigle su nam visoke temperature! No, prije nego počnemo govoriti o kupancu u moru, barem onom za vikend, možemo čekanje kratiti uz omiljenu ljetnu slasticu. Ove slatke, kremaste i hladne poslastice možete napraviti i sami, a ne moramo posebno naglašavati zašto su domaći sladoledi zdraviji od kupovnih. U nastavku izdvajamo recepte u kojima ćete uživati, osvježiti nepce i zasladiti se.
KREMASTI SLADOLED OD SAMO 3 SASTOJKA
Sastojci:
- 120 g gustog kokosov mlijeka (iz konzerve)
- 15 ml javorovog sirupa ili meda
- žličica arome vanilije
- prstohvat soli (nije nužno)
- žlica sirovog kakaa
- 50 g tamne čokolade i 2 žlice kokosovog ulja za preljev
View this post on Instagram
Priprema:
Odvojite gornji (rashlađeni) sloj kokosovog mlijeka iz konzerve te miješajte pjenjačom sve dok ne postane kremasto. Dodajte aromu vanilije i javorov sirup te dobro promiješajte smjesu. Izlijte ju u kalup za sladoled te stavite štapić. Najbolje bi bilo smjesu ostaviti preko noći da se stegne. Za preljev rastopite tamnu čokoladu s kokosovim uljem, a ako želite sladoled možete posuti i sjeckanim bademima. Najbolje od svega jest to što je ovaj sladoled veganski i bez glutena.
Recept: kokosica.hr
SLADOLED OD VANILIJE
Sastojci:
- 300 ml mlijeka
- 3 žumanjka
- vanilija (najbolje sjemenke iz mahune, žličice dobrog ekstrakta ili 2 burbon vanili šećera)
- 100 g šećera
- 1 vrhnje za šlag (500 ml)
View this post on Instagram
Priprema:
U lonac stavite 50 g šećera, mlijeko i vaniliju. Stavite na vatru da zavrije. U međuvremenu žumanjcima dodajte 50 g šećera i promiješajte pjenjačom. Prije no što mlijeko uskipi lončićem odvadite malo mlijeka i dodajte žumanjcima, dobro promiješajte. Smanjite vatru i neprestano miješajući u mlijeko sipajte žutu smjesu. Nastavite miješati sve dok smjesa ne postane gusta i puna mjehurića. Ugasite vatru i smjesu ostavite sa strane da se do kraja ohladi. Vrh kreme obvezno pokrijte prozirnom folijom. Kada je krema u potpunosti ohlađena nastavite s daljnjom pripremom, u mikser ulijte vrhnje i krenite mutiti, postupno dodajite žutu kremu i miksajte dok se ne pojave mjehurići i ne dobijete gustu svijetlo žutu kremu. Kremu rasporedite u male kalupe ili u jedan veliki i ostavite u zamrzivaču preko noći.
Recept: hungry_mile
SLADOLED NA DALMATINSKI NAČIN
- 500 g slatkog vrhnja
- 400 g kontenziranog mlijeka
- 250 g ricotte
- 500 g svježih smokava
- 70 g ušećerenih badema
- 2 prstohvata soli
- cimet po želji
- malo ruma
View this post on Instagram
Priprema:
Smokve narežite na četvrtine i pažljivo im odstranite kožu. Pripremljene smokve stavite u posudu za pečenje, po želji začinite s malo cimeta i pokapajte s malo ruma pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, od 15 do 20 minuta. Pečene smokve dobro ohladite. Ušećerene bademe krupno narežite, a u posudi mikserom kratko izradite ricottu s kondenziranim mlijekom pa dodajte dobro ohlađeno slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete kremu soft peak konzistencije. Kremi dodajte ohlađene pečene smokve, narezane ušećerene bademe i sol te lagano promiješajte špatulom. Smjesu prebacite u bilo koji kalup ili posudu koja može u zamrzivač te ju hladite minimalno 6 sati. Prije posluživanja ostavite na sobnoj temperaturi 5 minuta.
Recept: lil_kitchen
ČOKO SLADOLED
- 3 izblendane banane
- 1 jušna žlica gorkog kakaa
- 1 do 2 žlice meda (po želji)
- 1 prstohvat soli
- žlica kikiriki maslaca ili nekog čokoladnog namaza (opcionalno)
View this post on Instagram
Priprema:
Sve sastojke izblendajte i zamrznite na pola sata. Nakon pola sata žustro izmiješajte kako bi se razbili nastali kristalići pa ponovno vratite u zamrzivač. Za preljev možete rastopiti tamnu čokoladu s malo kokosovog ulja te uronite sladoled koji je već na štapiću. Sladolede slažite na masni papir te nakon 3 minute vratite u zamrzivač do posluživanja.
Recept: MelitaMatičevićRukavina
Odabir: Slowliving.hr
Foto: Canva