Sezona breskvi je u punom jeku, što je sjajan motiv da ovo zdravo i sočno voće, osim u doručak, dodamo i na naš jelovnik kroz desert. Jedan od omiljenih slatkih ljetnih okusa upravo je spoj karamele, biskvita i osvježavajućih breskvi, a mi smo pronašli recept koji spaja upravo ova tri elementa. Kako napraviti sočan kolač s breskvama, saznajte u nastavku.
Brzo se priprema i razveselit će vaše nepce. Ovo je formula za kolač koji će brzo ukrasti simpatije na nedjeljnom ručku.
Sastojci:
- 3/4 šalice otopljenog maslaca
- pola šalice šećera
- 4 veće breskve, oguljene i narezane na kriške
- pola šalice šećera
- 1 jaje
- čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola velike žlice praška za pecivo
- pola žličice soli
- pola šalice mlijeka
Priprema:
Premažite dno kalupa promjera s malo maslaca. Posipajte dno smeđim šećerom i posložite po njemu tanko narezane kriške breskvi tako da prekrijete dno. U odvojenoj posudi pomiješajte maslac i bijeli šećer dok smjesa ne postane pahuljasta. Zatim dodajte jaje, ekstrakt vanilije, brašno, prašak za pecivo te mlijeko i dobro izmiješajte. Smjesu prelijte preko posloženih breskvi i pecite na 180 stupnjeva, oko 40 minuta. Izvadite kolač iz kalupa na ukrasni tanjur ili pladanj, no, okrenite ga pri vađenju iz kalupa, kako bi breskve sada bile gornja strana kolača. Poslužite uz sladoled ili šlag. Dobar tek!
Možda bi vas moglo zanimati: Veganski tart od limuna
Tekst: V.P.
Foto: Pinterest, Unsplash