Sezona šparoga je pred nama, a osim što ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti i nutritivno je bogata poželjna je na stolu svih onih koji paze na prehranu i kilažu. Nije ni čudo što su ih u rimsko doba konzumirali carevi čiji su podanici odlazili u berbu svježih šparoga pa se upravo zbog toga nazivaju i carskim povrćem.
Šparoge i zdravlje
Šparoge su bogate vitaminima A, B, C i E. Nutritivno su bogate i siromašne kalorijama pa 100 g šparoga sadrži tek 20 kalorija. Njihovim konzumiranjem možemo utjecati na rad jetre, pluća i bubrega uz što se preporučuju i oboljelima od dijabetesa. S obzirom na to da sadrže vitamin K, kalcij i magnezij imaju ulogu i u jačanju kostiju dok željezo u njima utječe na čišću krvnu sliku. Izvor su bječančevina i vlakana zbog čega su pogodne za detoksikaciju. Dobro su rješenje za zdravlje probavnog trakta jer sadrže inulin prebiotik koji pomaže pri stvaranju dobrih i neutraliziranju loših bakterija što sprječava nadutost i plinove. Trudnice bi se trebale pobrinuti da šparoge budu često na njihovom meniju jer sadržavaju folnu kiselinu čiji je nedovoljan unos tijekom trudnoće povezan s određenim porođajnim oštećenjima.
Kako ih što duže sačuvati svježima? Kako bi ostale svježe i do sedam dana potrebno ih je čuvati u hladnjaku jer će niske temperature sačuvati nutrijente. Prije spremanja u hladnjak nije ih potrebno oprati jer bi u protivnom moglo doći do bržeg kvarenja. Neki od kuhara za dodatnu svježinu savjetuju umotavanje šparoga u vrećicu pri čemu je potrebno istusnuti sav zrak.
Ovdje saznajte zašto trebate jesti lokalno i sezonski
Kako pripremiti šparoge?
Uz to što bi se trebale naći u svakoj kuhinji šparoge se često znaju naći i u proizvodnji kozmetičkih preparata. Međutim, daleko su najraširenije u kulinarstvu gdje su prilog raznim salatama, rižotima, tjesteninama, kajgani ili ribljim jelima. Njihova priprema je kratka, potrebno ih je kratko tremički obraditi, a mladi izdanci divljih šparoga smatraju se gurmanskom hranom. Osim toga, brojne zdravstvene prednosti ima i čaj od šparoga koji se može piti kroz cijeli dan pri čemu se pročišćava krv, posebno kod žutice i oboljenja jetre.
Čaj od šparoga
Sastojci:
- 450 g do 900 g šparoga
- voda (da prekrije šparoge)
- prstohvat soli
Priprema:
- drvenaste krajeve šparoga otrgnite i odvojite
- stavite ih u lonac s vodom i kuhajte dok voda ne prokuha te smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta
- šparoge procijedite, a vodu u kojoj su se kuhale odvojite sa strane
- vodu od možete piti kao kao vrući čaj i poželji zasladiti s malo meda.
Šareno sa šparogama
Sastojci:
- svežanj šparoga
- 4-5 krumpira
- 6-7 mrkvi
- svežanj rotkvica
- malo maslinovog ulja
- začini po želji
Priprema:
- krumpir očistite i razrežite na polovice te stavite peći
- kada je krumpir pri kraju, dodajte ostalo očišćeno povrće (narezano na polovice) te sve prelijte maslinovim uljem i začinite po želji
- zatim ih posložite na pleh za pečenje i pecite 15 do 20 minuta na 190 stupnjeva.
Hrskave šparoge
Sastojci:
- 350 grama šparoga
- 1 limun
- 3-4 šalice pirovog brašna
- 2 jaja (pomiješana s malo vode)
- 1 šalica panko mrvica
- 3-4 šalice naribanog parmezana
- prstohvat paprike u prahu
- sezamovo ili kokosovo ulje
Priprema:
- u vruću zasoljenu vodu iscijedite polovicu limuna pa ubacite šparoge
- izvadite ih nakon minute, dobro ocijedite i posušite s papirnatim ručnicima
- u jednoj zdjelici pripremite brašno, u drugoj istučena jaja (s malo vode) te u trećoj panko mrvice pomiješane s parmezanom
- svaku šparogu umočite u brašno pa jaja pa mix panko mrvica i parmezana
- ulje zagrijte na tavi i svaku umočenu šparogu pecite dok ne posmeđi
- pohane šparoge poslije posipajte s malo paprike u prahu.
Moglo bi vas zanimati: Kako spriječiti razvoj šećerne bolesti? Otkrijte dijabetes na vrijeme!
Tekst: Ana Carević, Tvornica zdrave hrane
Fotografije: Pinterest, Tvornica zdrave hrane