Spavanje u vinskim bačvama je iskustvo koje se ne zaboravlja. Evo gdje ga možete iskusiti

Pronašli smo mjesto koje nudi više od vinskog turizma – u Konobi dida Marka možete spavati u vinskim bačvama

by Anđela Sabranović

Zamislite da se budite u prostoriji koja je nekoć bila ispunjena vinom od poda do stropa. U toj prostoriji se nalazi veliki masovni krevet od punog drveta, antikni namještaj s prijelaza iz 19. na 20. stoljeće, LCD televizor i klima uređaj. Doživljaj samo takav možete zaista iskusiti na mjestu koje zaista postoji. Radi se o Agroturizmu Duvančić koje se nalazi kod Drniša u Šibensko-Kninskoj županiji, a na čijem imanju se nalaze velike hrastove vinske bačve stare preko 120 godina, zapremnine od 42 tisuće i 21 tisuće litara. Svaka vinska bačva nosi ime po sorti grožđa koje vlasnici uzgajaju u svojim vinogradima. Sedam sorti grožđa, sedam soba čine Debit, Maraština, Merlot, Lasina crna, Cabarnet Sauvignon, Syrah i Plavina.

Bačve, da budemo precizniji, imaju sobu, vlastitu kupaonicu, prozor i vrata. Strop je zaista drven i iznutra je ono jedino što vam daje dojam kao da ste u bačvi, osim zaobljenih zidova. Stropovi su izolirani izvana, a zidovi i podovi iznutra. Pogled na bačve izvana je pak druga priča.

Vlasnik Marko Duvančić napravio je neobičan smještaj za goste, okupio ogromne bačve, osigurao im krovište sa solarnim panelima i postavio bazen uz njih. Na imanju se smjestio još i autohtoni restoran s domaćom hranom Pilipovi dvori, dječje igralište, teniski teren, vinogradi površine 12,5 hektara, vinarija, te stado ovaca i koza s jednim magarcem. Restoran je ujedno i kušaona vina u čiji se zatvoreni dio može smjestiti do 40 osoba, a godišnje se na ovom imanju proizvede između 30 i 40 tisuća litara vina.

Marko Duvančić je svestrani vinar, a prvenstveno je inženjer poljoprivrede te profesor na Visokoj strukovnoj školi u Kninu kao nositelj šest katedri. Ne samo što je njegova ideja neobična i odskače od uobičajene ponude hotelskih noćenja, već je cijeli projekt sproveden s pažnjom za puno detalja, pa tako Konobu dida Marka krase i četiri sunca, najviša kategorizacija koju smještaj na seoskom domaćinstvu može imati.

Agroturizam Duvančić prostire se na 55.000 četvornih metara, a osim vinograda, na imanju se nalaze i masline, bademi i orasi. Izgleda nam kao poželjan odmak od klasičnog godišnjeg odmora provedenog na moru, a poželite li se u potpunosti opustiti nakon isprobavanja lokalnih specijaliteta u restoranu, znate gdje možete odsjesti. Noćenje u velikim drvenim bačvama na agroturizmu savršeno se povezuje s konceptom slow livinga, jer priziva iskustvo koje je autentično, jedinstveno i potiče na povezivanje s prirodom. Buđenje uz zvukove prirode, daleko od gradske vreve, omogućava gostima da se opuste i istinski dožive sporiji način života.

Moglo bi vas zanimati i: Kvinoja salata je naše otkriće ovog ljeta, a ovo su nam omiljene kombinacije

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Instagram, https://www.agroturizamduvancic.com/

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!