Povrće spada među najvažnije namirnice za naše zdravlje jer nas opskrbljuje vitaminima i mineralima koji jačaju naš imunološki i probavni sustav. Sve to na kraju naravno snažno utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje. Pa nije loše znati stoga koje je to najzdravije povrće koje trebamo uvrstiti u kućni jelovnik.
Dok kao djeca nismo baš uživali u povrću, godinama smo postali svjesni kako se poslije jela na bazi povrća jednostavno osjećamo dobro. U nastavku saznajte koje je to najzdravije povrće za cijelu obitelj, te zbog čega.
1. Zeleno lisnato povrće
Povrće koje smo u djetinjstvu najviše izbjegavali, zapravo je najzdravije. Nutricionisti navode kako je izuzetno važno unositi dovoljno zelenog lisnatog povrća među kojim se posebno ističe kelj, špinat i blitva jer su prepuni antioksidansa koji štite naš organizam. Primjerice, jedna porcija špinata osigurava dnevnu potrebu za vitaminom A, a uz to je odličan izvor vitamina K i magnezija.
2. Brokula
Kada saznate da brokula uklanja toksine iz tijela kroz prirodnu detoksikaciju jetre, možda ćete je češće uvrstiti u svoj jelovnik. Ako je ne volite samo kuhanu, jednostavno probajte juhu od brokule. Sigurni smo da će vas oduševiti.
3. Češnjak
Sjećate se kako je na početku pandemije bilo gotovo nemoguće u trgovinama pronaći češnjak? To nije slučajno. Naime, upravo se češnjak stoljećima koristio kao zaštita od virusa, pa i gripe. Češnjak pomaže u regulaciji krvnog tlaka, smanjuje rizik od ciroze jetre, pomaže boljoj apsorpciji željeza te je izvrstan kod anemije, odličan je izvor vitamina B, A i C.
Osim toga češnjak ima i odlična antibakterijska svojstva.
4. Batat
Batat je bogat beta karotenom koji se u organizmu konvertira u vitamin A, a upravo je on ključan za zdravlje imunološkog sustava. Snižava upale u organizmu te smanjuje rizik od raka i bolesti srca. Predlažemo vam da ga probate uz kozji sir jer se s njime zbog svog slatkog okusa najbolje slaže.
5. Mrkva
Mrkva je najbolji izvor vitamina A i zadovoljava 400% dnevnih potreba u samo 100 g.
Istraživanja pokazuju kako tjedno konzumiranje mrkve značajno smanjuje rizik od raka prostate.
Drugo istraživanje pokazuje kako redovita konzumacija mrkve može smanjiti rizik od raka pluća čak i kod pušača.
Odličan je izvor vitamina C i vitamina K.
Na listi najzdravijeg povrća našli su se i grašak, cikla, crveni kupus, koraba..
Jedno je sigurno, nezdravo povrće ne postoji! Danas, srećom, možemo pronaći toliko kreativnih recepata kojima možete iskoristiti sve potencijale povrća i napraviti ukusna i zdrava jela u kojima će uživati i oni najmlađi i često najizbirljiviji članovi obitelji.
Moglo bi vas zanimati i: Evo što trebate znati prije nego što postanete vegan
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Unsplash