Štrudla od jabuka u umaku od vanilije je recept uz koji otvaramo sezonu jabuka

by Anđela Sabranović

Iako su temperature još uvijek visoke, u zraku se ipak osjeti kako nam se bliži jesen. Na tržnicama širom Hrvatske mogu se pronaći domaće jabuke koje kao da nas pozivaju da osmislimo recept koji će unijet miris cimeta u naše domove. Ovaj put odlučili smo se za klasik koji je savršen za vikend pred nama te je naš izbor štrudla od jabuka u umaku od vanilije. Recept vas očekuje u nastavku.

Štrudla s jabukama u toplom umaku od vanilije – recept

Sastojci:
– 500 g tankih gotovih kora za štrudlu
– 1 kg jabuka
– 100 g šećera
– 1 žličica cimeta
– 100 g grožđica
– 50 g mljevenih oraha
– 100 g maslaca, otopljenog
– Sok od 1 limuna
– 1 vanilin šećer
– Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  • Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet, grožđice, orahe (ako koristite), sok od limuna i vanilin šećer. Sve dobro promiješajte.
  • Raširite jednu koru na stol i premažite je otopljenim maslacem. Na to stavite drugu koru, također je premažite maslacem. Na početak kora stavite dio smjese od jabuka i zarolajte štrudlu. Ponovite postupak s preostalim korama i smjesom.
  • Štrudle stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih ostatkom maslaca. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Topli umak od vanilije

Sastojci:
– 500 ml mlijeka
– 2 žumanjka
– 50 g šećera
– 1 žlica škrobnog brašna (gustin)
– 1 vanilin šećer ili 1 mahuna vanilije

Priprema:

  • U loncu zagrijte mlijeko s vanilin šećerom ili mahunom vanilije (ako koristite mahunu, prerežite je i sastružite sjemenke u mlijeko).
  • U zdjeli umutite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte škrobno brašno i dobro promiješajte.
  • Polako ulijevajte vruće mlijeko u smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući.
  • Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, dok se umak ne zgusne. Pazite da umak ne prokuha.
  • Poslužite umak topao uz štrudlu od jabuka.

    Uživajte u finoj štrudli od jabuka i babljem ljetu!

Moglo bi vas zanimati i: Ovo su simptomi po kojima ćete prepoznati burnout

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!