Sušene rajčice, poznati su talijanski specijalitet koji svako jelo pretvara u poseban doživljaj.
Vjerujemo da mnogima od vas nije ni palo na pamet pokušati ih napraviti doma, ali recept koji smo pronašli bi vas mogao potaknuti. Sve što vam je potrebno jeste da potražite domaće rajčice, ali s obzirom da smo u samom srcu sezone ovog mnogima omiljenog povrća ne sumnjamo da ćete uspjeti u svojoj nakani.
Osim što su ukusne, dobra vijest je ta da su sušene rajčice i zdrave. Naime, bogate su vitaminom C, kalcijem i natrijem. Uz to uz njih dobivate i magnezij, riboflavin i željezo.
Recept za sušene rajčice
Sastojci
500 g Cherry rajčica
3 g soli
2 g papra
1 mali češnjak
1 čajna žlica talijanske mješavine začina
maslinovo ulje
Priprema
- Dobro operite, posušite rajčice.
- Narežite ih na polovine.
- U posudi ih pomiješajte sa soli i paprom. Možete dodati i malo maslinovog ulja.
- Pećnicu zagrijte na 140 stupnjeva.
- Rajčice stavite na papir za pečenje te sušite oko 2 sata.
- U staklenku dodajte rajčice, bijeli luk i talijansku mješavinu začina.
- Lagano dodajte maslinovo ulje sve dok ne prekrije rajčice.
- Ostavite u hladnjak ili ostavu barem na 24 h.
- Poslije toga uživajte u smjesi koja može trajati mjesec dana poslije otvaranja.
Sušene rajčice možete koristiti u juhama, varivima, umacima, tjesteninama, slanim muffinima ili ih samo staviti na bruskete. Odličan su dodatak i kada pravite domaću foccaciu.
Uživajte!
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: kuali.com