Buča, bundeva, tikva – sve su to nazivi za povrće koje ponosno nosi naziv kraljice jeseni, a idealno vrijeme za bolje upoznavanje s njom je upravo početak listopada kada se održava Bučijada u Ivanić-Gradu.
Ova tradicionalna gastronomska manifestacija, kao što joj sam naziv govori, slavi upravo buču i njene proizvode, a ono što je posebno zanimljivo u svemu tome je to što se za vrijeme održavanja festivala gotovo cijeli grad pretvori u prekrasan umjetnički paviljon uz razne instalacije i skulpture od buča i sijena. Cjelokupni događaj podijeljen je na izlagački dio, prostor za šetnju uz spomenute instalacije, na glazbeni program i bogati program za djecu koja imaju priliku upoznavati razne domaće životinje, poigrati se u sportskom parku Zelenjak uz razne prigodne radionice te se voziti u kočiji od Bundeve baš poput Pepeljuge. Do Ivanić-Grada vozi i Bučko Express, poseban vlak koji je još jedna zanimljiva avantura za dječji dan iz snova. Na Bučijadi se osim tradicionalne juhe od buče i bučnice mogu isprobati i druge kreativne delicije poput kremšnite od buče, a ako ste dovoljno znatiželjni i hrabri, imat ćete priliku popiti i bučino pivo.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Inače, buča je povrće bogato hranjivim tvarima i doprinosi boljitku cijelog organizma, a najhranjivije su njene koštice koje su, unatoč visokom broju kalorija, sjajan izvor proteina i zdravih masti. One se preporučuju svima, bez obzira na dob, jer potiču rad probave i umiruju želučane probleme. Koštice bundeve imaju antistresni učinak i pomažu kod boljeg pamćenja, a zabavno je što ih možete čistiti sami i jesti sirove. Od njih se mogu pripremati razna jela, a najčešće se koriste kod pripreme kruha.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Posebnu prednost buči donosi beta-karoten zbog kojeg je prepoznatljive narančasto-crvenkaste boje, a taj važan antioksidans štiti organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala te jača imunitet. Slasna buča namirnica je koja sadrži brojne vitamine poput C, E i K te minerale željeza i kalcija. Ukoliko ne znate kako biste ju konzumirali, dobra vijest je da se može jesti i sirova i kuhana, pa čak i pečena. Neka od najpopularnijih jela od buče su gusta juha od buče, bučnica, pire od buče te kremasti rižoto s bučom. Ove jeseni ne propustite isprobati barem jedan recept s bučom, a ne zaboravite otkriti i zabavnu Bučijadu.
Moglo bi vas zanimati i: Svi rujanski festivali zbog kojih se radujemo jeseni
Tekst: Dalia Žmegač-Kunić
Foto: Instagram