Uvijek nas nekako privuku recepti iz skandinavskih zemalja jer već znamo da možemo očekivati jako posebne, bogate okuse, a sve uz jednostavnu pripremu. Tako nas je oduševila i torta od mrkve koju smo probali i jednostavno smo morali podijeliti recept i s vama. Ova torta je pomalo neobična za nas, ali upravo zbog toga okus ostavlja bez daha jer se radi o neočekivanoj kombinaciji mrkve i sirnog namaza. Da, znamo da zvuči neobično, ali vjerujte nam na riječ da je kombinacija savršena jer sirni namaz daje potrebnu svježinu slatkom biskvitu.
U nastavku vas očekuje jednostavni recept.
Švedska torta od mrkve
SASTOJCI
Biskvit
500 g sitno naribane mrkve
2 jaja
1 dl ulja
2 dl brašna
1 čajna žlica cimeta
1 čajna žlica praška za pecivo
1 čajna žlica vanilin šećera
1 čajna žlica sode bikarbone
140 g šećer
Krema
75 g maslaca
1 dl šećera u prahu
1 žlica soka limete (jako je važno da koristite limetu, a ne limun koji može dati gorak okus)
200 g sirnog namaza
1 čajna žlica arome od vanilije
*Ova količina sastojaka je idealna za klasični okrugli kalup
PRIPREMA PODLOGE
- Dobro izmiksajte jaja, ulje i šećer
- Polako dodajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer i sve dobro izmiksajte
- Dodajte sitno naribanu mrkvu i lagano žlicom promiješajte. Ako želite možete dodati i malo oraha u smjesu.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva
- Pecite 20-tak minuta
PRIPREMA KREME
- Maslac sobne temperature pomiješajte sa šećerom u prahu, aromom vanilije i sokom limete
- Dodajte sirni namaz i sve dobro izmiksajte
- Nanesite kremu na još toplo tijesto i ostavite da se ohladi
- Za dekoraciju po vrhu torte možete staviti naribanu limetu ili mrkvu
Uživajte!
Moglo bi vas zanimati i: Zdravi sendviči – potpun obrok u kućnom uredu ili na poslu
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: ingmar.app