Danas, u utorak 14. studenoga 2023. obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti. Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2021.-2023. godine je “Dostupnost zdravstvene zaštite”, a fokus ovogodišnjeg obilježavanje je važnost prepoznavanja rizika od razvoja šećerne bolesti. U nastavku ćemo objasniti kako zdravom prehranom prevenirati dijabetes.
U svijetu od šećerne bolesti boluje 537 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a procjenjuje se da će taj broj narasti na 643 milijuna do 2030. godine. Svaka druga osoba ne zna da je oboljela od šećerne bolesti, a još 541 milijun ljudi ima poremećaj podnošenja glukoze (pred dijabetes).
Šećerna bolest tipa 1 se ne može prevenirati, za razliku od tipa 2 na čiju pojavnost, osim genetskih čimbenika, značajno utječu okolišni čimbenici.
Kako prehranom prevenirati dijabetes?
Moderni način života podrazumijeva dugotrajno sjedenje i smanjenu tjelesnu aktivnost. To se posebno odnosi na urbane sredine. Međunarodna dijabetička federacija stoga preporučuje bavljenje tjelesnom aktivnošću u trajanju od minimalno 30 do 45 minuta najmanje tri puta tjedno. Nezdrava prehrana je također jedan od ključnih rizičnih čimbenika. Zaslađeni sokovi, manje od tri obroka dnevno, nedovoljan unos voća i povrća, konzumiranje alkohola i zasićenih masnih kiselina značajno doprinose povećanju rizika od obolijevanja.
U nastavku ćemo izdvojiti nekoliko preporuka kojih se trebaju pridržavati kako dijabetičari, tako i osobe koje jednostavno žele zdravim život prevenirati kako šećernu tako i mnoge druge bolesti.
1. Izbjegavajte zaslađena pića
Danas kada imamo toliko različitih zamjena za šećer, doista i nije toliko teško izbjegavati zaslađene napitke. Svoje kave, čajeve možete zasladiti prirodnim i zdravijim zamjenama.
Što se tiče sokova, uvijek birajte one svježe cijeđene od voća, ali kada god možete dodajte u njih i povrće (celer, svježi krastavci…). Objavljeno je i istraživanje koje dokazuje kako zaslađena pića podižu rizik od dijabetesa.
2. Manje i zdravije porcije
Nastojte u svakodnevici jesti što više neprerađenih, zdravih namirnica i slobodno se s vremena na vrijeme počastite omiljenim comfort jelom u restoranu.
Također, ako mislite da su vaše porcije obilne, pokušajte jednostavno jesti iz manjih tanjura. Zvuči banalno, ali provjereno djeluje.
Kao što smo naveli na početku, ponekad je okidač za dijabetes 2 to što su porcije previše obilne pa nema dovoljno obroka u danu i cijeli naš probavni sustav je jednostavno previše opterećen.
3. Namirnice bogate vlaknima
Nacionalni institut za dijabetes predlaže da barem polovica tanjura bude napunjena povrćem bez škroba (paprike, mrkva, šparoge, brokule, gljive…). Ovo pravilo vrijedi kako za osobe koje imaju dijabetes, tako i za one koji jednostavno nastoje živjeti zdravo.
4. Povećajte unos zdravih/cjelovitih žitarica
Cjelovite žitarice su pogodne za ljude koji imaju dijabetes jer vlakna pomažu regulirati razinu šećera u krvi, ali i regulirati tjelesnu težinu. Neke od žitarica koje se trebaju naći na vašem jelovniku su smeđa riža, kvinoja, zob, ječam…
5. Svakodnevno unosite orašaste plodove
Znamo kako su orašasti plodovi dobri za nas, a jedna šaka dnevno osigurava potrebne proteine, masti i vlakna te samim time i stabilizira razinu šećera u krvi. Bogati su kalorijama pa je jako važno ograničiti količinu.
Moglo bi vas zanimati i: Dijabetes tipa 2 – zašto od njega boluje sve više mlađe populacije?
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Canva