Sezonske namirnice su uvijek najbolji izvor inspiracije za kuhanje. Šetnja do lokalne tržnice može biti sjajan način da dobijete ideje za kuhanje. Ako ovih dana prošetate tržnicama vidjet ćete crvene paprike koji mnogi traže kako bi napravili domaći ajvar. Iako se crvene roga paprike najčešće koriste upravo u ajvaru ili kao dodatak jelima one su sjajne i za neodoljivo ukusan umak za tjesteninu. U nastavku vas očekuje recept za tjesteninu s pečenim paprikama koja ima bogat i kremast okus koji ćete voljeti.
Kada pečete paprike dobro je ispeći veću količinu jer ih možete čuvati u hladnjaku, ali i u zamrzivaču i onda koristiti po potrebi. Odlično se slažu uz dodatak češnjaka, peršina i maslinovog ulja. Od njih možete praviti i sjajne namaze za sendviče. Inače crvene roga paprike su odličan izvor vitamina A,B i C, bogate su antioksidansima, vlaknima, a sjajan su izvor i folne kiseline. Nadamo se da smo vas do sada motivirali da posvetite više pažnje ovom povrću.
Tjestenina u kremastom umaku od pečenih paprika je naša ideja za današnji ručak
SASTOJCI:
- 300 g rigatoni paste
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 4 velika češnja češnjaka, zgnječena i oguljena
- 3 velike pečene crvene paprike, domaće ili pečene crvene paprike u staklenci
- 1/2 šalice punomasnog mlijeka
- 1/2 žličice sušenog origana
- 1/2 žličice dimljene paprike
- Sol
- Crni papar
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- Šaka svježih listova bosiljka, natrganih, za ukras (po želji)
PRIPREMA:
1. Skuhajte tjesteninu. Sačuvajte 1 šalicu vode za kuhanje tjestenine prije nego što je ocijedite.
2. Dok se tjestenina kuha, zagrijte oko 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i miješajte dok ne zamiriše. Premjestite češnjak i maslinovo ulje u posudu od multipraktika.
3. Dodajte pečene paprike. Ako ste sami pekli paprike, očistite ih od kožice i sjemenki te ih grubo nasjeckajte. Ako koristite staklenku, dobro ih ocijedite i osušite tapkanjem. Dodajte paprike u multipraktik, zajedno s mlijekom, origanom, paprikom i velikim prstohvatom soli i papra (oko 1/2 žličice soli i papra). Miješajte dok ne postane glatko.
4. Povežite tjesteninu i umak. Vratite tjesteninu u lonac i prelijte je umakom. Smanjite vatru i dodajte parmezan. Promiješajte da se dobro sjedini kako bi tjestenina bila potpuno obložena umakom.
5. Umiješajte vodu za tjesteninu, malo po malo, koliko je potrebno dok tjestenina ne postane kremasta (vjerojatno vam neće trebati sva voda).
Poslužite uz parmezan i svježi bosiljak.
Moglo bi vas zanimati i: Dva brza deserta bez grižnje savjesti
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: https://www.themediterraneandish.com/