Kremaste i ukusne juhe su u ove hladne dane poput toplog zagrljaja. Kada ih jedemo kroz glavu nam prolaze misli poput one “Ovo je točno ono što mi je trebalo”. Tijekom radnog dana svi smo u milijun obveza te su naši obroci rijetko potpuno svjesni, ali možda je ova godina idealno vrijeme da i to preispitamo… Do tada, potpuno uživanje u obroku ostavljamo za one trenutke kada dođemo doma u svoju sigurnu oazu koja nas uvijek čeka raširenih ruku.
Tijekom radnog tjedna nemamo puno vrmemena za kuhanje i zato posebno volimo nutritivno bogate i ukusne obroke. Za današnji ručak idealno rješenje je zasitna i ukusna juha od cvjetače i slanutka. Dodatak slanutka osigurava i zasitnost te ovo jelo zapravo može predstavljati i potpuni obrok.
U nastavku vas očekuje recept. Uživajte!
Kremasta juha od cvjetače i slanutka
PEČENO POVRĆE:
- 1 cvjetača
- 1 češnjak
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- žličica morske soli + papar
JUHA:
- 1 konzerva slanutka (isprati i ocijediti)
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka (nasjeckati)
- 3 šalice povrtne juhe
- 1 šalica punomasnog kokosovog vrhnja/mlijeka (ako koristite kokosovo mlijeko iz konzerve, ostavite ga u hladnjaku i koristite samo čvrsti dio)
- 1/4 šalice hranjivog kvasca (umjesto toga možete koristiti i komadiće sira ako konzumirate mliječne proizvode)
- 1 žličica morske soli
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica kumina
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica kurkume u prahu
- 1 žličica suhog peršina
- 1/2 žličice papra
UPUTE
ZA PEČENJE POVRĆA:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite lim papirom za pečenje.
2. Dodajte nasjeckanu cvjetaču i glavicu češnjaka u lim za pečenje i lagano premažite povrće maslinovim uljem i pospite morskom soli i crnim paprom.
3. Pecite povrće 20-25 minuta ili dok ne porumeni i postane hrskavo.
4. U lonac srednje veličine dodajte maslinovo ulje. Nakon što se zagrije, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran i ne zamiriše, oko 1-2 minute. Dodajte slanutak, a zatim sol, crni papar, dimljenu papriku, kumin, češnjak u prahu, peršin i kurkumu, miješajući dok se ne sjedini.
5. Maknite s vatre i dodajte pirjani luk i slanutak u jaki blender zajedno s češnjakom (prethodno ga naravno izvadite iz lukovice), 3/4 pečene cvjetače i temeljac od povrća. Miješajte velikom brzinom dok se sve potpuno ne razgradi i postane glatko. NAPOMENA: Po želji malo pečene cvjetače sačuvajte za dekoraciju.
6. U isti lonac vratite izmiksanu smjesu juhe zajedno s kokosovim vrhnjem/mlijekom, hranjivim kvascem i još malo soli (ako je potrebno), miješajući sve dok se ne sjedini.
7. Pustite da sve kuha 1-2 minute, a zatim smanjite vatru na najniže i ostavite da kuha još 4 do 5 minuta.
8. Uklonite s vatre i odmah poslužite. Na vrh možete staviti komadiće pečene cvjetače i peršin.
Dobar tek!
Moglo bi se reći: Varivo s kvinojom i crvenom lećom je odličan odabir nakon blagdana
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: https://www.orchidsandsweettea.com/