Topla i kremasta juha od cvjetače i slanutka će vas zagrijati i pružiti okrjepu

by Anđela Sabranović

Kremaste i ukusne juhe su u ove hladne dane poput toplog zagrljaja. Kada ih jedemo kroz glavu nam prolaze misli poput one “Ovo je točno ono što mi je trebalo”. Tijekom radnog dana svi smo u milijun obveza te su naši obroci rijetko potpuno svjesni, ali možda je ova godina idealno vrijeme da i to preispitamo… Do tada, potpuno uživanje u obroku ostavljamo za one trenutke kada dođemo doma u svoju sigurnu oazu koja nas uvijek čeka raširenih ruku.

Tijekom radnog tjedna nemamo puno vrmemena za kuhanje i zato posebno volimo nutritivno bogate i ukusne obroke. Za današnji ručak idealno rješenje je zasitna i ukusna juha od cvjetače i slanutka. Dodatak slanutka osigurava i zasitnost te ovo jelo zapravo može predstavljati i potpuni obrok.

U nastavku vas očekuje recept. Uživajte!

Kremasta juha od cvjetače i slanutka

PEČENO POVRĆE:

  • 1 cvjetača
  • 1 češnjak
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • žličica morske soli + papar

JUHA:

  • 1 konzerva slanutka (isprati i ocijediti)
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka (nasjeckati)
  • 3 šalice povrtne juhe
  • 1 šalica punomasnog kokosovog vrhnja/mlijeka (ako koristite kokosovo mlijeko iz konzerve, ostavite ga u hladnjaku i koristite samo čvrsti dio)
  • 1/4 šalice hranjivog kvasca (umjesto toga možete koristiti i komadiće sira ako konzumirate mliječne proizvode)
  • 1 žličica morske soli
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 1 žličica suhog peršina
  • 1/2 žličice papra

UPUTE

ZA PEČENJE POVRĆA:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite lim papirom za pečenje.
2. Dodajte nasjeckanu cvjetaču i glavicu češnjaka u lim za pečenje i lagano premažite povrće maslinovim uljem i pospite morskom soli i crnim paprom.
3. Pecite povrće 20-25 minuta ili dok ne porumeni i postane hrskavo.
4. U lonac srednje veličine dodajte maslinovo ulje. Nakon što se zagrije, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran i ne zamiriše, oko 1-2 minute. Dodajte slanutak, a zatim sol, crni papar, dimljenu papriku, kumin, češnjak u prahu, peršin i kurkumu, miješajući dok se ne sjedini.
5. Maknite s vatre i dodajte pirjani luk i slanutak u jaki blender zajedno s češnjakom (prethodno ga naravno izvadite iz lukovice), 3/4 pečene cvjetače i temeljac od povrća. Miješajte velikom brzinom dok se sve potpuno ne razgradi i postane glatko. NAPOMENA: Po želji malo pečene cvjetače sačuvajte za dekoraciju.
6. U isti lonac vratite izmiksanu smjesu juhe zajedno s kokosovim vrhnjem/mlijekom, hranjivim kvascem i još malo soli (ako je potrebno), miješajući sve dok se ne sjedini.
7. Pustite da sve kuha 1-2 minute, a zatim smanjite vatru na najniže i ostavite da kuha još 4 do 5 minuta.
8. Uklonite s vatre i odmah poslužite. Na vrh možete staviti komadiće pečene cvjetače i peršin.
Dobar tek!

Moglo bi se reći: Varivo s kvinojom i crvenom lećom je odličan odabir nakon blagdana

Tekst: Anđela Sabranović

Foto i recept: https://www.orchidsandsweettea.com/

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!