Život čine ljepšim oni mali trenuci koje mnogi nažalost u brzini kojom žive jednostavno ni ne primijete. Jedan od takvih trenutaka za nas su ove godine bile i prve mandarine. Moramo priznati kako smo ih mi do ovog trenutka već pojeli u kilogramima, ali vjerojatno nam nikad ne bi dosadile. Osim što je ovo voće izuzetno zdravo, jako je ukusno i praktično za ponijeti na piknik ili čak posao. Torta od mandarina je pravi način da na malo drugačiji način iskoristite sve mandarine koje imate. U nastavku ćemo s vama podijeliti jedan zanimljiv recept te ćemo i navest koji su benefiti ovog čudesnog voća za naše zdravlje.
Koje nam benefite za zdravlje donose mandarine?
- Uklanjanju toksine iz organizma
- Jačaju naš imunitet
- Utječu pozitivno na raspoloženje
- Odličan izvor vitamina C za koji je otkriveno da značajno utječe na usporavanje raka debelog crijeva, ublažavanje astme…
- Bogat su izvor magnezija, kalcija i kalija
- Sastojci iz mandarina dokazano smanjuju rizik od raka pluća kod pušača i to za 37%
- Pektin iz mandarina sprečava rast razine šećera u krvi, a samim time i osjećaj gladi te je odlična za sve one koji se bore s viškom kilograma
- Budući da je bogata antioksidansima sprječava oštećenja kože te je idealna za prirodnu njegu. Posebno se preporučuje za masnu kožu
Sada kada sve to znamo, vrijeme je da krenemo na naš recept.
Recept za tortu od mandarina
SASTOJCI:
Za koru tijesta
- 1,5 šalica brašna
- 160 g neslanog maslaca, narezanog na kockice
- 85 g šećera
- 2 žumanjka
- ¾ žličice ekstrakta vanilije
- Korica 1 malog limuna
- 1-2 žličice hladne vode
Za nadjev
- ¼ šalice marmelade od naranče
- 3-4 mandarine
- 1 šalica kiselog vrhnja
- 100 g šećera
- 3 jaja
- ½ šalice slatkog vrhnja
PRIPREMA
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Za izradu tijesta pomiješajte sve sastojke i koricu limuna. Dodajte maslac i mijesite. Ako se smjesa ne sjedini, možete dodati 1 do 2 žlice hladne vode.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu
- Nanesite malo maslaca na kalup za pečenje promjera 20 centimetara i tijesto rasporedite tako da bude debljine oko 1 cm.
- U marmeladu dodajte malo vode da bude maziva. Tijesto premažite tankim slojem marmelade. Preko podloge složite komadiće mandarina (ostavite dio i za dekoraciju).
- Pomiješajte kiselo vrhnje, šećer, jaja i vrhnje i prelijte po vrhu mandarina. Pecite u pećnici 55 – 60 minuta.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku najmanje 1 sat prije posluživanja. Ukrasite vrh preostalim komadićima mandarine i pospite šećerom u prahu.
Uvodno tekst: Anđela Sabranović
Recept i foto: https://hillstreetgrocer.com/