Osim što su odličnog ukusa, trešnje imaju visoke hranjive vrijednosti, te su fantastične za vaše zdravlje i kožu. Tko ne bi volio ovo sočno i ukusno voće? Trešnje nam donose mnogo zdravstvenih koristi, jer su odličan izvor hranjivih tvari i vitamina. Osim što ostavljaju eksploziju sočnog i slatkog ukusa u ustima, one su prepune blagodatima za vaše tijelo i kožu, što ih čini jednom od najzdravijih namirnica poznatih čovječanstvu.
Prednosti trešanja za zdravlje
Prirodan su detoks za tijelo
U trešnjama se nalaze hranjive tvari koje pomažu u potpunom čišćenju organizma. To posebno vrijedi za jetru i bubrege, a njihova redovita upotreba pomaže da se uklone toksini iz tijela, što dovodi do boljeg funkcioniranja cijelog organizma.
Prirodne su ubojice boli
Antocijanini u plodu crvene trešnje jedni su od enzima koji pomažu tijelu kao prirodno sredstvo protiv boli. Giht, bolovi u mišićima, artritis i mnogi drugi slični problemi mogu se liječiti šakom trešanja ili čašom njihovog soka. One pomažu i u podizanju razine izdržljivosti organizma.
Pomažu probavi
Trešnje stimuliraju probavne sokove i pomažu probavi da bolje radi. One su bogate dijetalnim vlaknima, što doprinosi redovitijoj stolici i sprečavanju zatvora.
Zdrava hrana za srce
Trešnje pospješuju proizvodnju melatonina koji djeluje u suzbijanju srčanih bolesti i svih vrsta srčanih problema. Melatonin osigurava da srce radi na pravilan način, a to smanjuje rizik od srčanog napada i moždanog udara.
Snižavaju razinu šećera u krvi
Uravnotežen šećer je jedna od glavnih prednosti trešanja za organizam. Prema istraživanju, trešnje sadrže fitokemikalije koje mogu povećati metabolizam glukoze. To zauzvrat pomaže u poboljšanju razine šećera u krvi. Također, pojačavaju proizvodnju inzulina, što ih čini preporučljivom namirnicom za dijabetičare.
Moglo bi vas zanimati: Domaće je slađe! Razmislite o sadnji vlastitog voćnjaka
Tekst: Vjera Pađen
Foto: Pexels