Ukusni nutritivno bogati desert bez pečenja za cijelu obitelj otkrili smo u Centru za kulturu prehrane

by Anđela Sabranović

Ovaj tjedan smo posjetili Centar za kulturu prehrane, a s vama dijelimo recept za desert koji smo tamo isprobali na radionici „Hrana & kuhanje – usvoji željene navike kroz uživanje.“

Iako naslov sugerira jednostavnu pripremu, ono što smo na radionici naučili i želimo prenijeti ovdje i vama, je da priprema hrane, općenito, a i jedenje trebaju biti trenutci opuštanja koje umiruju tijelo i pripremaju adekvatno za konzumaciju hrane. Konzumiranje hrane bi trebao biti ritual koji povezuje obitelj. Nerijetko danas u velikoj brizi što pojesti, kako jedemo i koliko jedemo padne u drugi plan pa se kuhanje pretvori u kukanje, a jedenje u stresnu radnju koju jedva čekamo završiti. Biološki naše tijelo je „programirano“ na način da je jedenje ugodna aktivnost pa smo se na ovoj radionici toga prisjetili i osvijestili kako užurbanu svakodnevicu upravo ritualima jedenja možemo usporiti.  Svjesni zalogaj, odnosno način na koji jedemo u tome nam može biti dobar saveznik te nas potaknuti da slušamo signale gladi i sitosti koje nam tijelo šalje, a da utišamo vanjske poticaje i okidače koji „bude“ apetit…

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ᴄᴇɴᴛᴀʀ ᴢᴀ ᴋᴜʟᴛᴜʀᴜ ᴘʀᴇʜʀᴀɴᴇ (@kulturaprehrane)

Na ovoj radionici pod vodstvom doktorice psihologije Anđele Jelić čija je ekspertiza psihologija prehrane osvijestili smo kako jednostavne aktivnosti poput izrade ukusnih, nutritivno bogatih kuglica, čiji recept vam donosimo, može biti izvrsna aktivnost za cijelu obitelj. Za obitelji koje imaju djecu i žele ih uključiti u izradu zdravih zalogaja, za partnere, supružnike koji se žale kako nemaju vremena za zajedničke aktivnosti…

Hrana, priprema i konzumiranje mogu, i trebali bi biti poput magneta koji nas privlači, poziva i stavlja u interakciju s drugima, ali i sa samima sobom.

U skladu sa slowliving filozofijom življenja možemo reći da bi ovo bio jedan od konkretnih primjera kako zaustaviti na trenutak vrijeme, okupiti obitelj za stolom, potaknuti na razgovor i međusobni dijalog. Time također budimo jednu vještinu koja je danas pomalo zaboravljena, a to empatija. Osim empatije, izrada ove smjese koju možete oblikovati kao kuglice, kockice ili u neki drugi željeni oblik može probuditi i kreativnost, osnažiti motoričke vještine, ali definitivno i opustiti vas te aktivirati sva vaša čula, a na tome će mozak i njegova povezanost s crijevima biti zahvalni jer ćete sporijim i svjesnim jedenjem omogućiti njihovu nesmetanu komunikaciju, a time uživati bez negativnih posljedica poput nadutosti, osjećaja umora, žudnje za dodatnim zalogajima i slično.

A sada 3,2,1 i napravite snimku ekrana te ovaj vikend isprobajte recept i ne zaboravite osvijestiti kako ćete izrađivati ove kuglice, a posebno jesti: polako, bez osuđivanja i sa znatiželjom.

Za ovaj recept potrebno vam je:

  • 1  šalica sitnih zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice maslaca od kikirikija
  • 1/4  šalice suhih brusnica
  • 1/4  šalice lješnjaka
  • 1/4  šalice usitnjene tamne čokolade

Postupak i priprema:

  1. Usitnite čokoladu i bademe u multipraktiku.
  2. Dodajte pahuljice, lan, maslac od kikirikija i med.
  3. Miksajte dok se ne sjedine sastojci. Povremeno otvarajte i promiješajte žlicom po potrebi.
  4. Na kraju, dodajte brusnice i lagano miksajte kratko još jednom.
  5. Oblikujte kuglice i stavite u hladnjak 30 minuta

Tijekom travnja Centar za kulturu prehrane organizira mnoštvo zanimljivih radionica, a više detalja pogledajte ovdje.

Moglo bi vas zanimati i: Ovako tjesteninu s pesto umakom pripremaju bake u Italiji. Naučite i vi!

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels, Centar za kulturu prehrane

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!