Možda ovu korisnu namirnicu niste prepoznali pod imenom oštrik, ali sigurno hoćete pod engleskim; tiger nuts. Ova super namirnica zapravo je gomolj koji izgledom podsjeća na krumpir, a okusom na badem i zapravo se koristi već tisućama godina iako posljednjih godina doživljava pravu renesansu u kulinarskim krugovima.
Može ga se pronaći na gotovo cijelom Sredozemlju, najpoznatiji je u tradicionalnoj španjolskoj kuhinji, a omiljen je dio i ayurvedske prehrane. Zbog bogatstva nutrijentima, obožavaju ga sljedbenici raznih dijeta, stoga se nerijetko može naći i u fitness krugovima. Samo za vas popisali smo glavne prednosti ovog zdravog povrća.
Atraktivnost okusa i primjene
Osim što okusom podsjeća na orašaste plodove, on donosi i citrusnu notu zbog čega je omiljen odabir mnogim ekskluzivnim restoranima. Dodatno su je popularizirali i food influenceri koji vole predstavljati nove, atraktivne recepte putem društvenih mreža.
Bogatstvo nutrijenata
Oštrik vrvi proteinima, vitaminima, mineralima, ali i antioksidansima koji štite od oksidativnog stresa te je zbog toga idealan štit imunološkom sustavu.
Poboljšava kardiovaskularno zdravlje
Ususret rujnu, mjesecu srca, važno je spomenuti kako konzumacijom ove super namirnice direktno utječemo na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Istraživanja su pokazala kako oštrik ima utjecaj na regulaciju šećera u krvi, jednako kao i na snižavanje lošeg kolesterola.
Oštrik sadrži mnoštvo vitamina E i C, kao i magnezija, cinka, fosfora, željeza, kalcija i kalija. Uz to, ovaj gomolj bogat je antioksidansima te njegova konzumacija smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti.
Oštrik se može jesti sirov, ali puno je bolji namočen ili kuhan. Dodaje se desertima, od njega se radi biljno mlijeko, koristi se za smoothieje, sokova i kolače, ali i za salate i kuhanje slano-slatkih jela.
Moglo bi vas zanimati i: Slanutak – evo zašto ga trebate jesti barem jednom tjedno
Tekst: Dalia Žmegač-Kunić
Foto: Pexels, iStokphoto