Zdravo jedenje trebalo bi biti svakodnevna rutina, no u vrijeme blagdana, kada je stol prepun kolača i hrane to je gotovo nemoguće. Iako ove godine neće biti velikih obiteljskih okupljanja i čestitarenja, boravak kod kuće, samovanje i gledanje televizije okidač je za prejedanje.
Jedno od neizbježnih blagdanskih obilježja je prejedanje. Baš kao kićenje bora i kupovanja darova, blagdani su dani prepuni kolača i kalorične hrane. Jesti previše i stalno toliko je ustaljeno u našoj kulturi da je gotovo nevjerojatno kad netko kaže da se u prosincu nije nimalo udebljao. Uostalom, tko je toliki karakter da će odoljeti privlačnoj hrani na blagdanskom stolu? Opravdanje za grickanje bez problema će se naći, a dijeta, ionako, uvijek počinje sutra. Mnogi će je zasigurno početi s prvim danom Nove godine. Istraživanja pokazuju da je to to jedna od najčešćih novogodišnjih odluka koju ljudi donose.
Stres zbog blagdana u kombinaciji s namirnicama ukusnog okusa i privlačnog izgleda koje su stalno nadohvat ruke, čine savršenu formulu za prejedanje. Ako ove godine želite izbjeći nepotrebno pretrpavanje hranom i debljanje, uživati u hrani, a da se ne prejedate, isprobajte neke od savjeta koje donosimo.
Jedite ono što stvarno volite
Važno je uživati u hrani. U nekontroliranom prejedanju zapravo uopće nema užitka. Dobar način za racionalno jedenje je da posežete za hranom koju stvarno želite i volite jesti, a ne trpate u sebe samo da probate sve što je na stolu. Ako su blagdanski kolači u pitanju, uživajte samo u onima koji vam se stvarno sviđaju.
Držite hranu izvan dosega
Tradicija nalaže da su tijekom blagdana, gotovo po svim stolovima u domaćinstvu, razni kolačići, a porivi za hranom, ako nam je sve pred nosom i nadohvat ruke, snažni su. Okidač za prejedanje je hrana koja je nadohvat ruke ili na vidiku. Ako vam svečane poslastice predstavljaju preveliki izazov, premjestite ih van dosega i vidokruga.
Planirajte
Kad unaprijed odlučimo da ćemo nešto učiniti, vjerojatnije je da će se to i realizirati. Unaprijed odlučite što i koliko ćete jesti ili piti. Na primjer, ukoliko ste skloni posezati za drugom porcijom, zadajte si da ćete pojesti samo jednu. Pogotovo ako iz iskustva znate da se s drugim tanjurom samo pretrpavate i zapravo uopće više ne uživate. Ako imate naviku „čišćenja“ tanjura za vašom djecom ili partnerom pokušajte se toga riješiti.
Ne zavaravajte se da je to samo zalogaj
Svaki put kad stavite hranu u usta ne zavaravajte se da je to „samo“ zalogaj. Nema ništa lakše nego lagati sam sebe da se “samo“ zalogaj ne računa ili da ima svega nekoliko kalorija. Blagdanska hrana vrlo je teška i masna, tako da i samo jedan zalogaj može imati velik broj kalorija, pogotovo ako se to ponavlja cijeli dan. Problem s čestim grickanjem je i u tome što mali komadići hrane fizički ili psihološki ne zadovoljavaju naš organizam, ne zasite nas, pa tijelo stalno traži još.
Jedenje ispred TV-a
Mnogima je gledanje u ekran sastavni dio zabave i opuštanja, što je lak okidač za prejedanje. Kad nas televizija zaokupi, ne primjećujemo koliko jedemo. Stavite određenu količinu hrane na tanjur i dok gledate televiziju pojedite samo ono što je na tanjuru, ne vraćajte se po još.
Jedite pažljivo
Pažljivo jedenje odnosi se na iskustvo jedenja u sadašnjem trenutku, a to znači da ste svjesni hrane, da uživate u njenom okusu i teksturi i stvarate ugodna iskustva. Također se odnosi na to da hranu u kojoj uživate jedete u umjerenim količinama. Budite svjesni što i zašto jedete i naučite osjećati zadovoljstvo upravo s pravom mjerom hrane za vaše tijelo.
Ne pretrpavajte tanjur
Ponekad hrana može izgledati predivno, ali nije ukusna. Nemojte biti opsesivni za hranom, ali ako zaista imate problem i morate pojesti baš sve što je na tanjuru, jednostavo uzmite manji tanjur. Pažljivim jedenjem manja je vjerojatnost da ćete izgubiti pojam što ste i koliko pojeli tijekom dana. Bezumnim pretrpavanjem to se lako zaboravi.
Procijenite koliko uživate u hrani
Prebrzo jedenje povezano je s prejedanjem i pretilošću, stoga pokušajte usporiti. Izbjegavajte jesti kada ste rastreseni već samo kad ste usredotočeni na obrok i u njemu uživate. U prejedanju nema užitka, a ukoliko u hrani ne uživate, nema je smisla ni jesti.
Za kontrolu apetita – spavajte
Slušajte svoje tijelo. Nedostatak sna utječe na hormone apetita što će uzrokovati nekontroliranu žudnju za hranom i želju da sljedeći dan pojedete više nego obično.
Jedite voće i povrće
Pokušajte i tijekom blagdana unositi dovoljno voća, kuhanog povrća, salata. Uz ove zdrave namirnice tanjur će se napuniti s manje kalorija i suprotstaviti teškim, masnim okusima. Potpuno je prihvatljivo uživati u svečanoj hrani, ali uravnotežite je raznolikošću biljne hrane.
Razmislite o svom odnosu s hranom
Mnogi ljudi koriste blagdane kao opravdanje za prejedanje. Nema ništa loše u nekoliko dana pretjeranog uživanja, ali samo ako ste se u stanju vratiti na pravi put. U slučaju da se prejedanje ne događa samo za blagdane, već tijekom cijelog prosinca ili cijele godine, važno je riješiti svoj odnos s hranom.
Svjesna prehrana
Velik broj ljudi zarobljen je vrtlogu yo-yo dijeta, klatare se između izgladnjivanja i prejedanja, dok im umjereno jedenje predstavlja nadrealni koncept jer podrazumijeva trajni oprez pri odabiru hrane. Svjesna prehrana nije restriktivna, ne uključuje osjećaj uskraćenosti već je fleksibilna i uravnotežena. Potrebno je samo malo više pažnje obratiti na to što i koliko jedete, hraniti se u skladu s tjelesnim potrebama i uživati u njoj.
Tekst: E. M.
Foto: Unsplash, Pixabay