Ako ste doznali da imate povišen kolesterol, ali ne toliko da biste morali uzimati tablete, ovih 5 taktika može vam pomoći sniziti kolesterol. Prirodne strategije, temeljene na promjeni prehrane i načinu života, mogu vam pomoći i brzo i trajno sniziti kolesterol.
Jeste li znali da svako snižavanje razine kolesterola za samo 10 posto, smanjuje rizik od srčanog udara za 20-30%? A znate li što je posebno dobra vijest? Većina nas može sniziti razinu kolesterola poprilično brzo. Već nakon tri tjedna pridržavanja određenih pravila prehrane, možete smanjiti razinu kolesterola i više od 20 posto. Isplati se, zar ne?
Evo koji su to savjeti koji će vam pomoći sniziti kolesterol, ako vam je povišen.
Više voća, povrća, cjelovitih žitarica i grahorica
Nije tajna koja hrana će vam povisiti kolesterol – masna, visoko obrađena, slatka… Da bismo držali kolesterol pod kontrolom ne moramo biti vegetarijanci, ali bilo bi dobro jesti puno više povrća, voća, krumpira i hrane bogate vlaknima. Hrana biljnog porijekla bogata je vlaknima topivima u vodi koji izuzetno učinkovito snižavaju kolesterol.
Dobar izvor vlakana su grahorice (posebno pinto grah, crni grah), zob, ječam, šumsko voće…
Pazite na unos masnoća
Unosite hranom manje ovih masnoća…
- Zasićene masnoće – hrana s puno zasićenih masnoća, koje loše utječu na zdravlje srca, uključuje margarin, meso, palmino ulje, kokosovo ulje, te punomasni i nisko-masni mliječni proizvodi (punomasno mlijeko, mlijeko s malim postotkom masnoća, sir, vrhnje).
- Transzasićene masnoće – ako na popisu sastojaka vidite djelomično hidrogeniziranu masnoću, ta hrana ima transzasićene masne kiseline, koje ne samo da povise loši kolesterol, nego i snize onaj dobri.
- Dijetalni kolesterol – najviše ovog kolesterola imaju žumanjci jaja, iznutrice i školjke.
Samo je jedna vrsta masnoća koja pomaže kod zaštite od srčanih bolesti – omega-3 masne kiseline. Sjajan izvor je riba, posebno losos, skuša, morska pastrva, haringa i sardine. No, imajte na umu da previše bilo kakve masnoće nije dobro.
Jedite više biljnih proteina
Sjajan izvor biljnih proteina su grahorice – sve grahorice, kao što je leća, crvenih grah, pinto grah i soja. Najbolji izbor što se soje tiče su soja u zrnu, sojino mlijeko, tofu. Dok proteini životinjskog porijekla povisuju kolesterol, oni biljnog porijekla ga čak snižavaju.
Grahorice pomažu i sniziti razinu šećera, a mogu smanjiti i rizik od raka.
Jedite manje rafiniranih žitarica
Bijelo brašno, bijela riža, bijela tjestenina, hrana od bijelog brašna… Takva hrana predstavlja veliki problem, jer što više takve hrane konzumiramo, to ćemo rjeđe jesti cjelovite žitarice. A upravo cjelovite žitarice mogu pomoći u borbi protiv lošeg kolesterola i boljeg zdravlja srca.
Možda nije lako prebaciti se na prehranu s cjelovitim žitaricama, ali korist koju imate od takve hrane neusporedivo je veća. Pokušajte s cjelovitim kuskusom, palentom, kvinojom, divljom rižom. Nije ih uopće teško pripremiti.
Pokrenite se!
To već znate i vjerojatno ste očekivali. Nema željenih rezultata bez kretanja i fizičke aktivnosti. Samo kretanje neće vam pomoći osjetno smanjiti kolesterol, ali u kombinaciji s promjenom prehrane itekako hoće. Osim tog, tako ćete skinuti suvišne kilograme, a to je korak ka zdravlju i nižem kolesterolu.
Nije potrebno debatirati treba li sniziti povišen kolesterol, jer tu rasprave nema. Ako sumnjate na povišen kolesterol, zatražite od liječnika provjeru, pa nakon tog krenite dalje – korak po korak ka zdravlju.
Moglo bi vas zanimati i: 5 znakova da prehranom ne unosite dovoljno masnoća u organizam
Tekst: Nataša Krstičević
Foto: Canva