Kako je sve što se umjereno konzumira dobro, tako vrijedi i za vino. Umjereno pijenje crnog vina može imati određene zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, crijeva i mozga. To je zato što sadrži spojeve s antioksidativnim, protuupalnim učinkom i učinkom na poboljšanje lipida. Međutim, možete doživjeti slične dobrobiti ako umjesto toga jedete grožđe i određeno bobičasto voće. Mi volimo uživati u vinu i grožđu u umjerenim količinama – osobito kao dio zdrave, uravnotežene prehrane, a ono može biti ugodan način za podržavanje dugovječnosti i ispunjenijeg života. Istražujemo stoga za što je sve vino dobro, za što je dobar sok od grožđa i kakvo je to medicinsko vino.
Grožđe
Zbog svojih antioksidativnih svojstava, grožđe je vrlo korisno u prehrani, a redovita konzumacija može pomoći u zaštiti od raznih bolesti i održavanju općeg zdravlja. Osim što je grožđe ukusno i nije zahtjevna biljka prilikom uzgajanja, ono je male kalorične vrijednosti ali izuzetno hranjivo. Odlično je za probavu i uklanja probavne smetnje, nadutost, čisti crijeva. Također pospješuje rad jetre i žuči. Za krvožilni i dišni sustav je također izuzetno. Jača srce i krvne žile te poboljšava protočnost krvi, pomaže kod arteroskleroze. Bubrezi i mjehur će također biti zahvalni na grožđu jer ono pomaže izlučivanju vode i mokraće iz tijela i samim time sprječava ili pomaže u uklanjanju upalnih procesa bubrega i mokraćnog mjehura.
Svježi sok od grožđa se čak koristi za liječenje od težih oboljenja i raka. Kako je odličan za čišćenje tijela te uspostavljanje pH vrijednosti organizma, a sadrži i mnoge potrebne vitamine i minerale, ukusan je i ljekovit način za liječenje, kao i za preventivu od bolesti.
Vino
Vino je također vrlo ljekovito, u umjerenim dozama. Ono sadrži različite koncentracije alkohola (9-15 vol %), ali sadrži i određenu količinu minerala, uglavnom soli natrija i magnezija koje su vezane za organske kiseline (vinsku kiselinu). To su kiseline koje se lako razgrađuju u organizmu i koje vinu daju alkalna svojstva. Možda niste znali da vino sadrži oko 400 sastojaka, no njihova hranjiva vrijednost je prilično mala. Isto tako, vino je bogato vitaminima grupe B, naročito B2 i nikotinske kiseline B3. Hranjiva vrijednost jedne litre vina je 600-700 kalorija, a kod slatkih vina može se kretati i do 1.400 kalorija. Jedna čaša (130 g) vina sadrži prosječno 90 kalorija – kao jedan sendvič.
Kada se konzumira u malim količinama, vino ima pozitivno djelovanje. Podiže razinu dobrog kolesterola u krvi, a alkohol iz vina potiče stvaranje enzima čije djelovanje dovodi do povećanja kolesterola Hdl (kolesterol visoke gustoće) koji nije štetan za organizam. Potiče probavu jer njegova kiselost omogućuje najveću probavljivost bjelančevina (mesa, sireva, jaja).
Medicinsko vino
Medicinsko vino ili oenoli je zasnovan na sposobnosti vina da rastvara sastojke raznih ljekovitih tvari. U tu svrhu se upotrebljavaju razna vina s različitim sadržajem alkohola. Postoje obična vina koja sadrže samo jedan ljekoviti sastojak i složena vina s većim brojem ovih sastojaka. Jedno od poznatijih takvih vina je vino od ružmarina koje se pije u vrlo malim količinama kao lijek protiv glavobolje, za poboljšanje cirkulacije i rada bubrega.
Savjetuje se da se vino pije poslije jela, nikad na prazan želudac jer tako nadražuje stjenku želuca te negativno djeluje na jetru. Dobro je znati i da vitamin C suzbija učinak alkohola ako pretjeramo s količinom.
Moglo bi vas zanimati i: Kuhano vino prema receptu Jamie Olivera.
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Unsplash