Tražite zdravo i ukusno jelo koje možete brzo pripremiti poslije posla i koje ćete moći jesti i sutra? Onda imamo odličan recept za vas! Naime, varivo od kvinoje, crvene leće i kelja je odličan izvor aminokiselina, vlakana, ali i vitamina C.
Sama riječ “varivo” djeluje pomalo opuštajuće na nas jer nas odmah asocira na toplinu doma i mamine kuhinje.
A nakon blagdana tijekom kojih redovito pretjeramo s hranom, i to onom ne baš najboljom za naš organizam, variva nam dođu kao melem na ranu!
Ako se pitate zašto su variva zdrava, ona su prije svega savršen izvor vitamina i minerala, a uz to mogu zagrijati organizam i poboljšati probavu. Nije li upravo to ono što nam treba ovih dana?
Ovo jelo je prilagođeno veganima te osobama koje izbjegavaju gluten.
Priprema je jako jednostavna, a sve detalje pogledajte u nastavku.
RECEPT
SASTOJCI
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 mrkve
- 3 komada celera
- 4 režnja češnjaka
- 2 žličice mljevenog kima
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 žličice mljevene kurkume
- 1/2 šalice suhe crvene leće
- 1/2 šalice suhe kvinoje
- 2 žličice fine morske soli
- svježe mljeveni crni papar
- 4 šalice vode
- 1 konzerva rajčice narezane na kockice
- 2 šalice kelja
UPUTE
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri i pirjajte luk, mrkvu i celer dok ne počnu omekšavati, oko 5 minuta.
- Dodajte češnjak, kumin, đumbir i kurkumu i miješajte još jednu minutu
- Dodajte leću, kvinoju, vodu, sol, malo mljevenog crnog papra i rajčice s njihovim sokom.
- Nakon što zavrije, smanjite vatru i ostavite da se kuha dok leća ne omekša, oko 20 minuta.
- Kada leća i povrće jako omekšaju, umiješajte nasjeckani kelj kuhajte još samo nekoliko minuta. Po želji dodatno začinite i poslužite toplo.
Jedna porcija ovog jela ima 163 kalorije, 26 g ugljikohidrata i 8 g proteina.
Dobar tek!
Moglo bi vas zanimati i: Veganski namazi idealni za doručak ili međuobrok
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: detoxinista.com