Uskrsni stol je doslovno nemoguće zamisliti bez pince. Naša najranija sjećanja na proljetne praznike vezana su upravo za mirise naranče i limuna koji se šire domom dok mi kao djeca nestrpljivo gledamo kako uskrsna pinca raste u pećnici.
Iako volimo klasični recept za pincu, svjesni smo i činjenice kako sve više ljudi ima intoleranciju na laktozu, a djeca su često i alergična na jaja. Zato nas je oduševilo kada je Ana koja stoji iza Instagram profila “Sirove slasti” predložila recept za neobičnu vegansku pincu s batatom.
Inače, u suradnji sa Sport Educa centrom organizirali smo Uskrs bez stresa. Važan dio svega je naravno bila i priprema jela.
U ovom članku ćemo s vama podijeliti recepte za pincu te za peciva u obliku zečeva, ali ćemo i opisati što se to sve našlo na našem blagdanskom stolu.
Recept za pincu od batata by Ana “Sirove slasti”
Sastojci:
- 300 g pirea od batata
- 400 g brašna za dizana tijesta
- 20 g svježeg kvasca
- 50 g biljnog mlijeka
- 100 g javorovog sirupa
- 25 g maslinovog ulja
- prstohvat soli
- korice limuna i naranče – što više to bolje
- žlica arome vanilije
- žlica ruma
- po želji liker od ruže, maraskino…
Postupak:
Skuhati cca 400 g batata, procijediti i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Ohlađeni batat prebaciti u blender i zajedno s maslinovim uljem, javorovim sirupom i aromama smiksati u pire.
U mlakom mlijeku razmrviti kvasac, dodati žličicu brašna i šećera i ostaviti da nabubri.
Smjesu od batata dodati u brašno, lagano promiješati i dodati kvasac pa zamijesiti tijesto. Mijesiti 10-ak minuta ili više, dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Ne treba dodavati brašno, tijesto će samo prijeći iz ljepljive smjese u elastično tijesto ako dovoljno dugo mijesite. Za to je idealan samostojeći mikser.
Ostaviti tijesto u pokrivenoj posudi na sobnoj temperaturi dok se ne podupla, zatim premijesiti i staviti u frižider na hladnu fermentaciju, idealno preko noći.
Čim izvadite tijesto iz frižidera, podijelite ga na 3 jednaka dijela (ili 6 manjih), oblikujte pince, premažite uljem i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite 2 sata da na sobnoj temperaturi. Zagrijati pećnicu na 180°C.
Pince zarežite nožem ili škarama, premažite biljnim mlijekom i pospite šećernim perlama. Peći 30-ak minuta na 180°C.
Sada kada imamo spremnu pincu možemo se baciti na pripremu peciva. Inače, tijesto za peciva koja su nas sve oduševila pripremila je Anita iz Sport Educa centra.
Samu izradu peciva prepustili smo djeci koja su se sjajno zabavila.
Peciva u obliku zečeva by Anita
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- žličica soli
- žličica šećera
- 1/2 kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 dcl ulja
- 1 dcl vrhnja za kuhanje
- 2 jaja
- mlijeko cca 1/1,5 dcl
- jaje i maslac za premaz
- lanene sjemenke za posipanje
Nakon sto smo pomiješali sve suhe sastojke, dodali smo jaja, vrhnje, mlijeko i ulje.
Tijesto smo dobro izmiksali u mikseru te smo ga ostavili nekoliko sati na toplome (prekrivenog kuhinjskom krpom) da se diže.
Tijesto oblikovano u kuglu podijelili smo na 8 jednakih dijelova, a zatim i na 16 (svaki komadić na pola). Tijesto smo mijesili među rukama pokretima valjanja kako bismo dobili dugačke komade tijesta.
Zečići se oblikuju na način da se tijesto primi u sredini svoje dužine, a rubovi se zavrte dva puta kako bi nastao oblik zečića koji ima uši.
Peciva smo premazali jajetom i malom količinom maslaca koji je bio na sobnoj temperaturi. Posipali smo ih sjemenkama lana i sezama (mogu se koristiti sjemenke po izboru).
Zečiće smo pekli 20-25 minuta na 180°C (ovisi o pećnici) i poslužili ih na našem uskršnjem stolu.
Što se još našlo na našem uskrsnom stolu?
Mi volimo tradicionalni uskrsni stol pa smo u skladu s tim osmislili sve detalje.
Ono što nam je uvelike olakšalo pripremu blagdanskog stola je Mangia Deli box koji će oduševiti vaše goste. On skriva omiljene nam talijanske delikatese, od mortadele, do nekoliko vrsta sira, orašastih plodova i džemova koji se savršeno ljube uz kremaste sireve.
Uz talijanske delikatese sjajno se uklopio i Zagrebački sir koji volimo jesti i uz jaja, mladi luk, rotkvice i cherry rajčice. Na stolu se našla naravno i francuska salata.
Uz uskrsni doručak mnogi vole kiflice ili pincu dodatno obogatiti maslacima od orašastih plodova pa smo i na to mislili. Odabrali smo maslace od indijskih orščića, od kikirikija, badema i lješnjaka.
Uz fina jela uvijek dobro dođe i zdravica. Uz talijanske delikatese odabrali smo i talijanski liker limoncello.
Kao što možete vidjeti uz malo mašte i truda moguće je imati nezaboravan uskrsni stol koji ćete pamtiti. Priprema će zahtijevati minimalnu količinu vremena tako da ćete moći odmorno i bez stresa sjesti za stol i uživati s vama dragim ljudima.
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Petra Šafranko i Igor Bogdanović za Slowliving.hr
Prostor: Sport Educa