veganski bolonjez umak

Isprobali smo veganski bolognese umak po receptu Jamieja Olivera

by Anđela Sabranović

Bolognese umak je vjerujemo klasik i u vašim kuhinjama. Vole ga svi, a posebno djeca te je poslužen uz tjesteninu zasigurno jedno od najčešće kuhanih jela u svijetu. Uvijek smo u potrazi za zdravijim verzijama omiljenih nam jela te nas je oduševio veganski bolognese umak u izvedbi Jamieja Olivera.

SASTOJCI
50 g zelene leće
maslinovo ulje
10 g sušenih vrganja
1 luk
1 režanj češnjaka
1 komad celera
svježi bosiljak
list lovora
50 ml crvenog vina
400 g pasirane rajčice
160 g integralnih špageta
nekoliko grančica svježeg timijana
40 g krušnih mrvica
20 g talijanskog tvrdog sira

PRIPREMA
– Leću stavite u manji lonac, prelijte vodom i kuhajte 12 minuta ili dok ne omekša. Ocijedite, vratite u tavu i lagano začinite morskom soli, crnim paprom i malo maslinovog ulja.
– U međuvremenu stavite vrganje u manju zdjelu, samo ih prelijte kipućom vodom i ostavite da se rehidriraju.
– Ogulite luk i češnjak, celer narežite i zajedno sitno nasjeckajte. Listove ružmarina također sitno nasjeckajte.
– Zagrijte malo maslinovog ulja u srednjoj tavi na srednje laganoj vatri, dodajte nasjeckano povrće, lovor i ružmarin, a zatim lagano kuhajte 10 minuta, ili dok ne omekša, povremeno miješajući.
– Pojačajte vatru na srednje jaku, dodajte crno vino i ostavite da se kuha na laganoj vatri.
– Vrganje sitno nasjeckajte i dodajte u tavu, zajedno s vodom u kojoj su se namakali.
– Dodajte rajčice, a zatim dodajte pola šalice vode. Pustite da zavrije, a zatim smanjite na srednje nisku vatru i kuhajte 10 minuta te dodajte leću.
– Špagete kuhajte u tavi s kipućom slanom vodom 8 do 10 minuta, odnosno dok ne budu al dente.
– Listove timijana stavite u zdjelu, dodajte krušne mrvice i žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Pržite u suhoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne porumeni, redovito miješajući.
– Uklonite lovorov list i umak lagano zgnječite gnječilicom za krumpir, a zatim začinite po ukusu solju i paprom.
Izvadite i ostavite šalicu vode za kuhanje tjestenine, a zatim ocijedite špagete i vratite ih u tavu. Dodajte umak i promiješajte. Dobar tek!

Moglo bi vas zanimati i: Dočekali smo vrijeme kad nam salata postaje omiljeni obrok

Tekst: Anđela Sabranović

Foto i recept: jamieoliver.com

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!