Veganski fine dining odobren od gastro blogera

by Anđela Sabranović

Božićni domjenak održan u Oaza joyful kitchen restoranu u strogom centru Zagreba okupio je dvadesetak food blogera i novinara s jednom nesvakidašnjom ponudom jela koja bi mogla biti uvertira za buduće planove ovog društveno odgovornog projekta. Restoran Oaza inače je dio nevladine neprofitne udruge O.A.ZA. što je skraćenica za „Održiva Alternativa Zajednici“ koji doslovno opisuje samu namjeru i cilj djelovanja.

Uvertira u vegansku fine dining ponudu koja i nije toliko prisutna (još) u Hrvatskoj koliko u svijetu nastala je inicijativom Annapurna brenda koji surađuje s Oaza joyful kitchen restoranom snabdijevajući ih svojim popularnim veganskim namirnicama poput tofua i tempeha.

„Kada smo započinjali naš put od izrade tofua u jednoj maloj prostoriji još prije dvadesetak godina kada nije bilo društvenih mreža i dijeljenja recepata internetom pa do danas kada imamo vlastitu tvornicu i uspješno plivamo uz velike prehrambene industrije, mi smo zaista „mali proizvođači“ čiji se proizvodi nalaze i na policama velikih trgovačkih lanaca.“ – navodi Vlatka, vlasnica Annapurna brenda.

Iako restoran Oaza većinu ponude s jelovnika radi u vlastitoj proizvodnji te rijetko surađuju s vanjskim dobavljačima, ovaj puta su napravili iznimku. „Vjerujem da to sve govori o kvaliteti proizvoda Annapurna brenda“ – ističe Zoran Hrvaćanin, direktor društvenog poduzeća PUTEM OAZA-e.

Ponuđeni fine dining veganski meni pripremljen isključivo za ovu priliku oduševljeno su prihvatili svi gastro blogeri i novinari s čestim ovacijama pljeskanja mladim chefovima kuhinje Ani Stuparić i Ivoru Madžaru koji su najavljivali svaki od četiri slijeda.

Tako se na meniju našlo predjelo “Cream cheese” kuglice na krekeru od mrkve, nakon čega je slijedila bogata krem juha od pečene cvjetače i kestena, dok je za glavno jelo poslužen tempeh glaziran u soku od naranče s korjenastim povrćem iz pećnice, pireom od muškatne bundeve i coleslaw od ljubičastog kupusa kao savršeno tempiran vrhunac koji zaokružuje prethodne sljedove. Desert od kreme s bijelom čokoladom i mousseom od matche lijepo je sjeo kao slastica i osvježenje. I sama ponuda pića kompletirala je ove veganske sljedove – počevši od bezalkoholnog aperitiva u obliku đumbir shootova pa do osvježavajućih napitaka mango lassia (pulpa manga, domaće rižino mlijeko i smeđi šećer) i immuno boosta (menta, limeta, đumbir i agavin sirup).

„Ana Stuparić i ja zasukali smo rukave, bacili pregaču na sebe i kao u dobra stara vremena nakuhali čuda.“ – navodi chef Ivor Madžar.

Da je veganstvo u svijetu općenito u porastu navode podaci koji ističu kako su proizvodi biljnog podrijetla u porastu od 2020. i to u zemljama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Italija, Nizozemska – navodi portal Vegan Society. Godine 2023. prema izvješću tvrtke Miticous Research 2,6 milijuna ljudi u Europi su vegani, što predstavlja 3,2% europskog stanovništva. Zoran pak ističe kako je Oaza Joyful Kitchen veganski restoran koji je otvoren za sve neovisno o prehrambenim afinitetima, a potvrđuju to i svojim dolaskom oko 40 % gostiju (ljeti čak i više) koji nisu vegani niti vegetarijanci.

„Svoje viđenje veganske kuhinje prenosimo svima sa željom da omogućimo kvalitetne i ukusne obroke, ugodno mjesto za druženje i dobijemo osmjeh na licu naših gostiju“ – objašnjava Zoran

Na ovom božićnom domjenku okupili su se mnogi prijatelji Annapurne i Oaze među kojima su bili Nataša Rajčević, Iva Savić, Martina Đođo, Juraj Močilac, Matei Negovetić, Sofija Široka, Ana Verbanac, Alma Crnjak Zubec, Ivana Summarum, Barbara Medić, Anita Pocrnić, Iva Janeš i Erna Žganjer.

„Inovativno, zanimljivo“ – pohvaljuje Matei Negovetić koji je inače i nedavni pobjednik veganskog tjedna u „Večera za 5“ kao i jedan od kandidata MasterChefa 2022. godine.

„Bilo je divno, radosno i slasno u društvu prekrasnih ljudi koji mijenjaju svijet“ – podijelila je i svoje dojmove na društvenim mrežama Indira Juratek.

Ova večera priređena je također u namjeri da se Annapurna zahvali svojim suradnicima i gastro blogerima koji podržavaju ovaj brend dugi niz godina i zaslužni su za preko stotinjak recepata koji se mogu pronaći na društvenim mrežama ili u besplatnoj PDF kuharici, pa je Vlatka posebno za ovu priliku pripremila i ekskluzivan proizvod po njenoj ideji kao zahvalu svima. Radi se o veganskim pralinama punjenim Annapurninim popularnim maslacima od orašastih plodova i mljevenim lješnjacima. Svi su zaključili kako ih žele u redovnoj ponudi Annapurne.

Moglo bi vas zanimati i: Ove knedle sa šljivama i maslacem od badema su nova razina okusa

Tekst: PR

Foto: PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!