Kada jednom u vašu svakodnevicu uđu veganski namazi, zapitat ćete se kako ste uopće živjeli bez njih.
Osim što su zdravi, jako su ukusni, a uz to i hranjivi. Kombinacije s njima su doslovno beskrajne te će se odlično slagati uz kruh, ali i uz štapiće od povrća kao zdravi umak.
Priprema ovakvih namaza je izuzetno jednostavna i brza te vam neće oduzeti više od 10-tak minuta. Što više poželjeti?!
NAMAZ OD SVJEŽIH TIKVICA
Iako inače jedemo termički obrađene tikvice, jako su ukusne i svježe u ovom namazu. Koliko su zdrave doista ne trebamo ni spominjati.
SASTOJCI
1 šalica tikvica
1/3 šalica tahini paste
2 žlice soka od limuna
1 do 2 režnja češnjaka
1 žličica soli
2 žličice kumina
PPRIPREMA
Sve sastojke povežite u bledneru i poslužite uz krekere ili štapiće od povrća.
NAMAZ OD SLANUTKA I CIKLE
Humus je vjerojatno najpoznatiji veganski namaz. Nazivaju ga i najzdravijim namazom na svijetu.
Naime, humus je jelo zbog kojeg su mnogi doslovno i zavoljeli slanutak. Pronašli smo recept u kojem vas uz slanutak očekuje i cikla.
SASTOJCI
300 g kuhane cikle
250 g slanutka iz konzerve
1 pečena i oguljena paprika
Sok od jednog limuna
50 g tahini paste
češnjak (količina po želji)
25 ml maslinovog ulja
prstohvat curryja
1 žličica soli
PRIPREMA
U bleder odmah dodajte ciklu, papriku, slanutak i bijeli luk te polako dodajte maslinovo ulje, sok od limuna, tahini pastu te na kraju začinite.
NAMAZ OD AVOKADA
Ovaj popis je nemoguće napraviti bez da spomenemo i svima omiljeni avokado namaz. Mi ga doista volimo u svim kombinacijama jer se odlično slaže i uz kruh, ali i uz tortilje i nachose.
SASTOJCI
1 avokado
1/4 šalice veganskog jogurta
Sok 1 limete ili limuna
Malo češnjaka u prahu
1 žlica maslinovog ulja
1/4 žličice soli
Talijanska mješavina začina
PRIPREMA
Sve sastojke jednostavno povežite u blenderu i vaš umak je spreman. Ovaj namaz provjereno odlično ide uz integralni kruh i dimljeni losos.
NAMAZ OD BADEMA
Šećer smo ostavili – za kraj! U zdravom obliku, naravno. Namaz od badema odlično ide uz kruh, a još bolje uz palačinke ili banana bread.
SASTOJCI
3 šalice badema
PRIPREMA
1. Zagrijte bademe u pećnici na 180 stupnjeva
2. Prebacite ih u blender i blendajte sve dok ne donijete kremastu teksturu. Za to će vam trebati strpljenje, ali okus koji ćete dobiti vrijedi svega.
3. Prebacite u staklenku i držite u hladnjaku do 30 dana (iako sumnjamo da će toliko potrajati)
Nadamo se kako smo vas inspirirali da se već danas bacite u izradu nekog od veganskih namaza koji će zasigurno “osvježiti” vaše jelovnike.
Moglo bi vas zanimati i: Biljna mlijeka možete napraviti i kod kuće, a zdrav su napitak
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Unsplash