Veganski namazi idealni za doručak ili međuobrok

by Anđela Sabranović

Kada jednom u vašu svakodnevicu uđu veganski namazi, zapitat ćete se kako ste uopće živjeli bez njih.
Osim što su zdravi, jako su ukusni, a uz to i hranjivi. Kombinacije s njima su doslovno beskrajne te će se odlično slagati uz kruh, ali i uz štapiće od povrća kao zdravi umak.

Priprema ovakvih namaza je izuzetno jednostavna i brza te vam neće oduzeti više od 10-tak minuta. Što više poželjeti?!

NAMAZ OD SVJEŽIH TIKVICA

Iako inače jedemo termički obrađene tikvice, jako su ukusne i svježe u ovom namazu. Koliko su zdrave doista ne trebamo ni spominjati.

SASTOJCI

1 šalica tikvica
1/3 šalica tahini paste
2 žlice soka od limuna
1 do 2 režnja češnjaka
1 žličica soli
2 žličice kumina

PPRIPREMA

Sve sastojke povežite u bledneru i poslužite uz krekere ili štapiće od povrća.

NAMAZ OD SLANUTKA I CIKLE

Humus je vjerojatno najpoznatiji veganski namaz. Nazivaju ga i najzdravijim namazom na svijetu.
Naime, humus je jelo zbog kojeg su mnogi doslovno i zavoljeli slanutak. Pronašli smo recept u kojem vas uz slanutak očekuje i cikla.

SASTOJCI

300 g kuhane cikle
250 g slanutka iz konzerve
1 pečena i oguljena paprika
Sok od jednog limuna
50 g tahini paste
češnjak (količina po želji)
25 ml maslinovog ulja
prstohvat curryja
1 žličica soli

PRIPREMA

U bleder odmah dodajte ciklu, papriku, slanutak i bijeli luk te polako dodajte maslinovo ulje, sok od limuna, tahini pastu te na kraju začinite.

NAMAZ OD AVOKADA

Ovaj popis je nemoguće napraviti bez da spomenemo i svima omiljeni avokado namaz. Mi ga doista volimo u svim kombinacijama jer se odlično slaže i uz kruh, ali i uz tortilje i nachose.

SASTOJCI

1 avokado
1/4 šalice veganskog jogurta
Sok 1 limete ili limuna
Malo češnjaka u prahu
1 žlica maslinovog ulja
1/4 žličice soli
Talijanska mješavina začina

PRIPREMA

Sve sastojke jednostavno povežite u blenderu i vaš umak je spreman. Ovaj namaz provjereno odlično ide uz integralni kruh i dimljeni losos.

NAMAZ OD BADEMA

Šećer smo ostavili – za kraj! U zdravom obliku, naravno. Namaz od badema odlično ide uz kruh, a još bolje uz palačinke ili banana bread.

SASTOJCI

3 šalice badema

PRIPREMA

1. Zagrijte bademe u pećnici na 180 stupnjeva
2. Prebacite ih u blender i blendajte sve dok ne donijete kremastu teksturu. Za to će vam trebati strpljenje, ali okus koji ćete dobiti vrijedi svega.
3. Prebacite u staklenku i držite u hladnjaku do 30 dana (iako sumnjamo da će toliko potrajati)

Nadamo se kako smo vas inspirirali da se već danas bacite u izradu nekog od veganskih namaza koji će zasigurno “osvježiti” vaše jelovnike.

Moglo bi vas zanimati i: Biljna mlijeka možete napraviti i kod kuće, a zdrav su napitak

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!