Nije čudno da restorani s vrhunskom gastro ponudom promoviraju slow food jer nerijetko koriste lokalne i svježe namirnice, a sam jelovnik je fokusiran na okuse i kvalitetu. Regionalni specijaliteti poput tartufa i boškarina u Istri, kvarnerskih škampi i brodeta (riblji lonac), jastoga i janjetine u Dalmaciji, te sočnih jela od morskih plodova poput kozica i lignji, nadopunjeni sa svježim začinskim biljem i povrćem čine gastro ponudu Jadrana poznatom po zdravoj i ukusnoj kuhinji.
Ne čudi stoga što i Michelinov portal preporučuje desetak hrvatskih restorana uz obalu po izboru Michelin guidea, od ukupno 93 restorana koji su dio preporuke Michelin vodiča za 2024. I mnogi strani portali preporučuju hrvatsku gastro scenu za posjetiti, između ostalih i Luxury Yacht Charters. Bez obzira bacate li sidro uz obalna pristaništa ili istražujete ljepote Jadrana kopnom, ovih 15 top restorana ne samo da obećavaju izvrsna jela, već nude i pogled koji ostavlja bez daha na more i očaravajuću ljepotu Jadrana.
Restoran Nebo, Opatijska ulica 9, Rijeka
Restoran Nebo se nalazi na petom katu hotela Hilton Rijeka Costablella Beach Resort and Spa i ponosno nosi Michelinove zvjezdice. Osim fantastičnog pogleda na Jadransko more, obalu i otok Cres, nudi bogati jelovnik s degustacijama od 5, 8 i 14 sljedova, a krasi ih i opsežna vinska karta s etiketama iz cijelog svijeta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Restoran Draga di Lovrana, Lovranska Draga 1, Lovran
Ovaj prekrasan restoran kojeg također krasi Michelinova zvjezdica, smješten je na rubu planinskog grebena te je okružen prekrasnim zelenilom i azurnim morem. Blagovaonica restorana ima atraktivan kamin i pogled na more, planinu Učku i kvarnerske otoke. Gosti također mogu uživati u obrocima na terasi s koje se pruža spektakularni panoramski pogled. U restoranu se poslužuju ukusne mediteranske delicije napravljene od proizvoda iz regionalnih izvora.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Restoran Luciano, San Canzian, Buje
Restoran Luciano u sklopu hotela San Canzian u Bujama ima Michelinovu preporuku za 2024. Namirnice su organske i sezonske, od lokalnih dobavljača ili pak iz vlastitog vrta. To su jela poput maneštra od hobotnice, boba, maslina i kruha od dizanog tijesta; riblji file na kremi od batata uz povrće iz vrta; ragu od veprovine s gljivama trubačem i domaćim njokima; goveđi file s raguom od gljiva i tartufa; i teleći lungić s confit porilukom, umakom od tonka graha i crnim češnjakom; tart od heljde s kremom od jagoda, lavande, ricotte i bijele čokolade; biskvit od pistacija s džemom od višanja i kremom od limete. Jedni od specijaliteta restorana su i vrhunska limitirana maslinova ulja San Canziano i San Canziano Frantonio koja se koriste za jela.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Agli Amici, Šetalište Vijeća Europe 1-2, Rovinj
S pogledom na rovinjsku ACI marinu u Grand Hotelu Park, Agli Amici je 2021. godine dobio Michelinovu zvjezdicu. Jela bazirana na domaćim delicijama – plodovima jadranskog mora, istarskom boškarinu i tartufima malo koga će ostaviti ravnodušnim.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Alfred Keller, Čikat ulica 16, Mali Lošinj
Ovaj je restoran svoju Michelinovu zvjezdicu dobio u rujnu 2021. Jela su temeljena na klasičnim francuskim tehnikama kuhanja koja su uzdignuta globalnim okusima i prikazuju čistoću svakog sastojka. Neka od jela su Carpaccio od škampi s tajlandskom salsom od mente, kulen od jadranskog komorača pečen u tavi i roštilj s kratkom paprikom; koja savršeno pariraju nevjerojatnoj karti hrvatskih vina ili vinskih regija poput etabliranih proizvođača iz Bordeauxa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Foša, Kralja Dmitra Zvonimira 2, Zadar
Ovaj intiman opušteni restoran temelji se na modernoj dalmatinskoj kuhinji, stavljajući suvremeni štih i globalne naglaske na lokalne namirnice. To su jela od jadranskog jastoga s dalmatinskom blitvom i salatom od hobotnice s domaćim maslinama i kaparima, do začinjene tune s wasabijem. Naša preporuka je Carpaccio od brancina s emulzijom citrusa, komoračem i sezonskim voćem.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kaštel, Bedemi Zadarskih Pobuna 13, Zadar
Restoran Kaštel nalazi se u sklopu boutique hotela Bastion te ima Michelinovu preporuku za 2024. Preporučujemo crni rižoto od sipe s kremom od graška i paškim sirom. Još neka jela koja se nalaze na meniju restorana su tartar od tune, jadranske škampe, kolač od sira s pistacijama…
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pelegrini, Ulica Jurja Dalmatinca 1, Šibenik
U blizini obale, nasuprot šibenske katedrale pod zaštitom UNESCO-a, Pelegrini s Michelinovom zvjezdicom vjerojatno je najbolji restoran na hrvatskoj obali. Jela su inspirirana venecijanskom, otomanskom, austrougarskom i francuskom kuhinjom, naravno s naglaskom na dalmatinsku baštinu, a obiluju lokalnim sezonskim namirnicama poput dagnji, kamenica, morskih puževa, ježinaca i raznih vrsta riba, te janjetine i teletine. Odaberete li ovaj restoran, ne zaboravite probati njihove specijalitete kao što su dagnje i kobasice od mrkve, pileći tingul, smokve i ricotta. Smješten unutar gotičke palače iz 15. stoljeća u povijesnoj jezgri Šibenika, restoran Pelegrini savršeno spaja duh povijesti s vrhunskom gastronomijom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zrno Soli, Uvala Baluni 8, Split
Restoran Zrno Soli pruža prekrasan doživljaj objedovanja s još ljepšim pogledom na brodove, jahte, more i centar Splita, posebno s terase na prvom katu ACI marine. Kao riblji restoran nudi razne riblje specijalitete poput rižota od škampa, bijele ribe i dimljenih dagnji, brancin na žaru s blitvom i krumpirom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Dvor, Put Firula 14, Split
Restoran Dvor, koji je ujedno i caffe, popularan je mediteranski restoran u Splitu, smješten iznad plaža Firule i Ovčice. Osim šarmantnog ambijenta okruženog stoljetnim borovima i terasama, restoran nudi jela mediteranske kuhinje, a njegov jelovnik sadrži uravnotežen izbor mesnih i ribljih opcija.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Lemongarden, Perića Kala 1, Brač
Riba i plodovi mora, kao i meso pripremljeno na žaru ili kuhano, spravljaju se isključivo sa svježim sastojcima u restoranu Lemongarden koji se nalazi u istoimenom hotelu na otoku Braču. Brzo i nježno pripremljeno povrće začinjeno samoniklim biljem čini ovu kuhinju laganom i zdravom, a opet ukusnom. Razno bilje dolazi iz vlastitog vrta, a voće i povrće s lokalnih organskih farmi.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Maslina, Uvala Maslinica 0, Stari Grad, Hvar
Luksuzni restoran hotela Maslina koristi namirnice uzgojene u vlastitom vrtu kako bi se spravljala jela modernog štiha i inspirirana Mediteranom. Jelovnik uključuje jela poput rižota od šampanjca s langošom i pjenom od peršina i poširane ribe u maslinovom ulju s ljetnim raguom; sirna plata s hrvatskim biranim proizvodima, Ceviche od jadranskog brancina s otočnim limunom, salatom od algi i čipsom od lanenog sjemena, te mnoga druga.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
LD Terasa, Don Pavla Poše 1-6, Korčula
Restoran koji se smjestio u poznatoj palači Lešić Dimitri na otoku Korčuli i kojeg krasi Michelinova zvjezdica očekuje vas s jelima baziranim na riđovci, grdobini, jastogu i hobotnici. Povrće dolazi izravno iz organskog vrta LD-a, dok su vina i maslinova ulja lokalnog porijekla. U skladu s godišnjim dobima, degustacijski meni otkriva kreativna jela poput komiške pogače – nadjevene pogače koju su s Visa donijeli pomorski putnici, a punjena je lukom, rajčicama, jadranskom ribom i kaparima; te goveđi file s foie grasom, ljutikom i ciklom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Restoran NAUTICA, Brsalje 3, Dubrovnik
Smještena unutar impozantnih zidina dubrovačkog starog grada, terasa Nautice poznata je kao jedno od najromantičnijih mjesta na svijetu, kako hvale američki lifestyle časopisi. Degustacijski meni od pet sljedova predstavlja regionalnu ribu – tartar od tune, riblju juhu, škampe s njokima – dok se sedam sljedova oslanja na vrhunska mesna jela i vlastiti slijed od paškog sira. Bogata lista dalmatinskih vina uključuje Grk, Malvaziju dubrovačku, Pošip i Plavac mali.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Restoran 360, Ulica Svetog Dominika bb, Stari grad, Dubrovnik
Na terasi, u okruženju srednjovjekovnih kamenih zidina i tvrđave svetog Ivana na dubrovačkoj južnoj rivi, ovaj poznati restoran 360 s Michelinovom zvjezdicom pruža čaroban pogled na staru luku. Neki od gurmanskih užitaka uključuju rižoto od cikle, crnu svinjetinu s patlidžanima i romba sa škampima i komoračem, mrkvu kuhanu na četiri načina posluženu u mrvicama od crnog češnjaka i pinjola, škampi lagano prženi u rezancima od vermičela i smješteni na pjeni od jeruzalemske artičoke ili pak stonske kamenice s inćunima, kremom od luka, umakom od dagnji i limete te kavijarom koji svakako preporučujemo.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Instagram
Naslovna fotografija: https://nautica-restaurant.com/