Da ljetni doživljaj nije rezerviran samo za obalu, potvrđuje nova gastro avantura zagrebačkog rooftop restorana Eateria. Riječ je o osvježavajućem ljetnom meniju, bogatom laganim ljetnim specijalitetima s potpisom mladog chefa Vilima Sikavice. Uz pažljivo odabrane sastojke iz vlastitog vrta, ovaj talentirani 25-godišnjak idealno je spojio svoju strast prema sezonskim namirnicama i inovativnim tehnikama kuhanja, kreirajući jela dostojna najzahtjevnijih gurmana. Zavirili smo u njihovu kuhinju i otkrili tajnu kojom i ove sezone nastavljaju oduševljavati i inspirirati goste.
Strast za kuhanjem i sloboda stvaranja
Od početka svoje karijere, Vilim Sikavica predan je stvaranju nezaboravnih kulinarskih iskustava. Nakon stjecanja iskustva pod mentorstvom Melkiora Bašića i Thomasa Braslereta, te vođenja kulinarskog tima u Vili Rova, Sikavica već dvije godine svoju inspiraciju pronalazi u Eaterii. Njegov pristup kulinarskoj umjetnosti temelji se na očuvanju izvornih, tradicionalnih okusa hrvatskog podneblja primjenom suvremenih tehnika kuhanja.
“Naša misija je očuvati izvorne, tradicionalne okuse hrvatskog podneblja primjenom suvremenih tehnika kuhanja. Želimo ljudima prenijeti čistu emociju, pozivajući ih da svaki zalogaj dožive kao jedinstveno putovanje u prošlost, puno autentičnih okusa i nostalgije doma. Volim pronalaziti sastojke minulih vremena i eksperimentirati s novim okusima. Upravo ta sloboda izbora svakodnevno me motivira iznova stvarati nove gastronomske čarolije. Iznimno me veseli vidjeti kako će naši gosti ovog ljeta doživjeti našu novu priču.” – izdvojio je Vilim Sikavica.
Ljetni favoriti: Kavijar i ručno rađena tjestenina
Inspiracija za novi ljetni meni dolazi iz samog srca Eaterie – njihovog vrta. Kombinacija poznatih ljetnih okusa sa sezonskim sastojcima stvorila je jedinstvena jela koja slave bogatstvo svježine. Među ljetnim jelima ističe se kavijar koji predstavlja novi iskorak u ponudi restorana te ručno rađena tjestenina punjena kozicama s graškom.
“Glavna inspiracija za kreiranje novog ljetnog menija došla je iz našeg vrta. Iznimno smo ponosni na našu zelenu rooftop oazu koja nas je ove sezone počastila bogatim plodovima ljeta. Svježe voće i povrće iz našeg vrta koristimo u različitim jelima kako bi svaki tanjur bio zanimljiv, zdrav i izuzetno ukusan. Ostale namirnice dolaze nam od malih lokalnih dobavljača i tržnice Dolac. Uvijek tražimo nove izazove kako bismo obogatili našu kulinarsku ponudu. Naš je cilj postići savršeni balans ugljikohidrata, proteina, vitamina i minerala u svakom jelu. Ovisno o preferencijama gostiju, nudimo i laganija i bogatija jela, posebno prilagođena ljetnim temperaturama.” – izdvojio je Sikavica.
Sljubljivanja hrane i vina za potpuni doživljaj
Ljetni ugođaj u Eaterii obuhvaća mnogo više od ukusnih jela; predstavlja potpun enogastronomski doživljaj. Uz ugodan ambijent i impresivan pogled na grad, svaki obrok predstavlja savršeni spoj hrane i vina, gdje se vrhunska gastronomija spaja s stručno odabranim vinima kako bi se stvorilo jedinstveno iskustvo za sva osjetila. Pod vodstvom sommeliera Borisa Franetića, odabrana vina obogaćuju svaki tanjur svojim aromama i jedinstvenim karakteristikama. Ovaj enogastronomski doživljaj uključuje i edukaciju gostiju o hrani i vinima, pružajući im dublje razumijevanje i užitak u svakom zalogaju i gutljaju vina. Sikavica često i sam posjećuje restoran kao gost kako bi osobno doživio atmosferu i osigurao da svaki aspekt bude besprijekorno pripremljen.
“U Eaterii već dvije godine njegujemo umjetnost sljubljivanja hrane i pića. S našim sommelierom i voditeljem servisa, pažljivo balansiramo okuse i teksture kako bismo stvorili izvanredno enogastronomsko iskustvo za naše goste. Vjerujem kako upravo takvim pristupom svakodnevno potvrđujemo svoju poziciju na tržištu visoke kuhinje.” – zaključio je Vilim Sikavica.
Restoran Eateria od ovog tjedna dostupan je i za online narudžbe i isporuke na Woltu, s posebnim, prilagođenim menuom.
Tekst: PR
Foto: PR