Vlastita čajna ceremonija za čin usporavanja – znamo kako ju napraviti

by Petra Šafranko

„Ceremonija čaja ne traži određeni čaj. Čaj nije bitan. Bitno je kako se vi osjećate i što želite.“ – ističe Davor Kalvi, naš kolumnist i strastveni dugogodišnji zaljubljenik u čajnu kulturu i tradicionalne čajeve dalekog istoka te veliki znalac o čaju za koje posjeduje i kineski priznat certifikat za Tea Mastera.

Umjetnost ispijanja čaja se smatrala svjesnom praksom i uzimanjem pauze za predah od ludih beskrajno natrpanih rasporeda. Na Zapadu ljudi piju čaj da se zimi ugriju, ljeti da se rashlade, kako bi oživili razinu energije ili ju smirili. Osim toga, nema ništa utješnije nego kada vas topli čaj ugrije dok je vani hladno. Mogli bismo stoga reći kako je čaj i prilika za emocionalne trenutke koje si svatko može priuštiti. Napraviti vlastitu čajnu ceremoniju nije toliki bauk, potrebno je samo unijeti malo svjesnosti u sam čin i usporiti životni trenutak. Vjerojatno ste primijetili da se kada pijete čaj osjećate smirenije. Pri tom možete uživate u raznim elementima: aromama, toplini čaja koja teče niz grlo i načinu na koji držimo šalicu čaja pokušavajući ugrijati ruke tom toplom tekućinom.

Kako nam ispijanje čaja može pomoći da usporimo

Od složenih ceremonija čaja u Kini i Japanu, do prave rapsodije začina koje se miješaju u crnom masala čaja u Indiji, osvježavajućeg zelenog čaja s mentom u Maroku, gorkog mate čaja u Agentini ili pak ruskog karavana sa svojim prepoznatljivim okusom dima, čaj je odigrao značajnu ulogu u oblikovanju običaja i društvenih praksi u raznim kulturama.

Sama priprema čaja je često ritualna, sa strpljenjem i velikom pažnjom koja se pridaje detaljima poput zdjela ili žlica u kojima se radi ili ispija, prisutnošću u trenutku, tišinom i kontemplacijom te samim pijenjem. U mnogim zemljama čaj je puno više od običnog napitka. Tako, japanska ceremonija čaja govori o povezivanju na duhovnoj razini, dok se u Maroku čaj poslužuje kao znak gostoprimstva.

Čajna ceremonija u kulturama…

Gong Fu u Kini

Gong Fu, što doslovno znači “vješto pripremanje čaja”, zahtijeva savršenu temperaturu vode i mnoge specifične dijelove opreme. Baš i poput japanske ceremonije Cha-no-yu, iako s kulturološkim razlikama između njih, sličnosti uključuju umjetnost jednostavnosti i ravnoteže u obliku, pokretu i predmetu. Gong Fu označava ceremonijalnu pripremu oolong čaja i posluživanje gostima u znak poštovanja. Cijela ceremonija obično traje 20-25 minuta, a posljednji korak je ispijanje čaja. Za to gosti objema rukama drže šalicu i piju je u tri gutljaja.

Chadõ u Japanu

Chadõ, preveden s japanskog kao “put čaja” usredotočuje se na prezentaciju matche odnosno zelenog čaja u prahu. Ceremonija Chadõ računa se kao jedna od tri klasične japanske umjetnosti profinjenosti, zajedno s uvažavanjem tamjana i aranžiranjem cvijeća. Japanska čajna ceremonija chanoyu, što u prijevodu znači “topla voda za čaj”, vrlo je važan kulturni ritual pripreme matche – zelenog čaja u prahu. Održava se u tradicionalnim čajankama ili privatnim kućama, a formalna čajna ceremonija traje do četiri sata.

Britanci i njihov popodnevni čaj

Nije tajna da Britanci vole šalicu dobrog čaja, a britanski poslijepodnevni čaj jedna je od najvažnijih tradicija u zemlji. Tipično vrijeme za čaj je popodne kada se pije crni čaj s mlijekom.

Vlastita ceremonija čaja

 Pitali smo Davora kako stvoriti vlastitu ceremoniju čaja…

„Svatko od nas ima drugačiji ukus. Netko voli zeleni kineski, netko zeleni japanski (razlike su ogromne), netko crni, netko oolong…. U Kini čaj ide ‘iznutra van’, što znači – kako se osjećate, izrazite se i prilagodite vrijeme, mjesto i čaj sebi. Kina ima 2000+ vrsta čaja i ne može svaki imati svoju ceremoniju. Tu je važno da je emocija ‘iznutra-van’. Kako se osjećam, tako ću napraviti.

U Japanu koji nema toliku raznovrsnost čajeva kao Kina,  vježbaju se pokreti i emocije godinama. Tu ide ceremonija ‘izvana-unutra’. Moramo poštivati pravila koja godinama vježbamo i učimo.
Oboje je učinkovito.“ – objašnjava Davor.

Budući da se čaj poslužuje tako vruć, ne može se popiti u žurbi – mora se pijuckati polako. Fizički čin usporavanja može utjecati na misli i usporiti ih. Zbog toga se ljudi često okreću čaju kada se trebaju opustiti – to je opuštajuća rutina sama po sebi.

Da biste pripremili vlastitu ceremoniju čaja kod kuće, bez previše kompliciranja Davor predlaže: „Mi, kao Tea Time one, poštujemo sva pravila, ali ih primjenjujemo ovisno o situaciji i potrebi. To je savršeno i imamo privilegiju uživati u najboljem od oboje i želimo reći da čaj nije ‘kompliciran’. On je jednostavno ‘sve što želite i treba vam’ i slobodni ste uključiti ga u svoju dnevnu rutinu kako god mislite da vam najbolje odgovara.“

Dakle, uživate li u šalici na tradicionalnoj ceremoniji ili kod kuće dok na trenutak promatrate čaj ili sam čin pripreme čaja, ispijanje čaja može biti lak i jednostavan način da unesete dnevnu dozu meditacije u svoju šalicu. Sve što trebate je topla voda, šalica i odličan čaj.

Moglo bi vas zanimati i: Davor Kalvi otkriva sve prednosti pripreme čaja s hladnom vodom, a nas je zaintrigirala priprema matcha čaja na ovaj način

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!